© Rootsville.eu

Dana Fuchs (US)
tiltle: Borrowed Time
music: Blues - Bluesrock
release date: april 29, 2022
label: Ruf Records
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
info artist: Dana Fuchs

© Rootsville 2022


Op 12 juli 2008 maakten we hier kennis met Dana Fuchs. Toen nog totaal onbekend hier en dus werd het uitkijken hoe ze het er vanaf zou brengen. Haar album 'Live in NYC' (2008) werd toen ook meteen op DVD uitgebracht en zo konden we alvorens naar de 'hoogmis van de blues' te trekken toch al een eerste impressie vormen van haar. Nadat Dana Fuchs op 19 jarige leeftijd verhuisde van het zonnige Florida richting 'Big Apple' mocht ze meteen de rol invullen van Janis Joplin in de Broadway productie 'Love, Janis'. Een rol waarin ze kon schitteren mede door de fysieke overeenkomsten en het rauwe in haar stem.

In 2007 kreeg ze de rol van 'Sadie, The Rocksinger' in de film 'Across The Universe', een film over het werk van 'The Beatles' met ook onder meer Bono, Joe Cocker en Jim Sturgess. De cinefielen onder ons zullen zich nog wel de verbazende versie herinneren van 'Helter Skelter', maar ook het soulvolle 'Don't Let Me Down'. Haar vorige album "Love Lives On" kwam uit in 2018 en voor dit nieuwe album, dat luistert naar "Borrowed Time" verhuisde Dan Fuchs richting "Ruf Records" en misschien wel een indicatie dat ze zo bij de volgende "Blues Caravan" zou kunnen zitten.

Dana Fuchs is een van de meest bewonderde bluesrocksterren ter wereld. Haar hypnotiserende stem en aanwezigheid hebben geleid critici vergelijken haar met Janis Joplin, Otis Redding en Mick Jagger. Geboren in New Jersey en opgegroeid in Wildwood, Florida, de raspige blues-rock-soul singer-songwriter vond inspiratie in de plaat van haar ouders Ray Charles en Hank Williams verzameling.

Borrowed Time verkent evenzo universeel terrein. Enkele jaren na "Love Lives On" haar eerbetoon aan Memphis-klassiekers zoals Stax/Volt, Hi Records en Sun Studios, met groove-gedreven soulsongs die als achtergrond dienden voor persoonlijke teksten over de strijd van haar familie met verslaving en geestesziekte. De nieuwe plaat kijkt naar buiten en vervangt de autobiografische geest van eerdere platen door nummers die de paden van andere personages volgen.

Samen met bandleden als bassist Jack Daley en gitarist Jon Diamond, van wie de laatste Fuchs onder zijn hoede had genomen tijdens haar vroege dagen in New York City, haar vroege verkenning van bluesmuziek begeleidde en haar eerste vier albums co-produceerde, leidde Fuchs naar het besneeuwde Michigan. Daar nam de groep, samen met gitarist en opnametechnicus Kenny Tudrick (The Detroit Cobras), drummer Todd Glass en toetsenist Jordan Champion, Borrowed Time op in acht geïnspireerde dagen.


tracks CD:

01 Double Down On Wrong
02 Blue Mist Road
03 Call My Name
04 Save Me
05 Curtain Close
06 Hard Road
07 Borrowed Time
08 Nothing You Own
09 Not Another Second On You
10 Lonely Lie
11 Last To Know
12 Star

musicians:

Dana Fuchs Lead Vocals, Tambourine
Jon Diamond Electric & Acoustic Guitar, Backing Vocals, Harmonica
Kenny Tudrick Electric & Acoustic Guitar
Jordan Champion Keyboards
Jack Daley Bass
Todd Glass Drums