© Rootsville.eu

De Braave Joenges (B)
tiltle: De Braave Joenges en e Braaf Masske!
music: Blues
release date: 2022
info artist:
De Braave Joenges

© Rootsville 2022


'De Braave Joenges' gaan al decennia mee in Brussel en omstreken en blinken uit door ons rasechte blues te brengen in het Brussels dialect'. Het is alsof de Delta blues is ontstaan in de Marrollen met namen als John Moeyall, Beire Janssens en Jean-louis Crochet. Door de jaren heen zijn er al een paar veranderingen geweest in de groep. Hun digitale afdruk begon in 2012 met hun debuutalbum 'For Brusseleirs Only'.

In 2017 brachten ze 'De Braave Joenges 2' uit en wie dacht dat nu '3' zou volgen is eraan voor de moeite want sinds een tijd is het nu da braaf masske en haar mondmuziekske die de groep in komen te vervoegen, met name Geneviève Dartvelle. De drijvende kracht achter deze Brusselse Blues Band is zonder meer Alain'ke Van Brussel. Alain kan het niet verbergen dat hij nen echte is. Op basgitaar is er  met een 'vrai Americain', Barry McNeese. De “meest Amerikaanse" van alle Brusselaars. Aan het album werkten ook nog mee Fabrice Manzini op gitaar en Philippe Mobers aan de drums. Alle nummers werden geschreven door Alain'ke de Brusseleir. De pastel tekening die de hoes cachet geeft is van de hand van Serge Dehaes.

We hebben het geluk gehad ze nog te zien met als bassist Boempa Guy en op de mondharmonica Super Mario. De authentiekiteit is gebleven en kan zo ook de blues adepten plezieren, het Brussels dialect krijg je er zo gratis bij.

Openen doen ze met het boogie gerelateerde 'Duud Op!'. Een vrolijk nummer over vermoeidheid waarbij da maske onmiddellijk laat horen waarom ze als vrouwelijke harper de top van België mag worden genoemd. ''k Goen Vertrekke' is dan weer een low down bluesje met ook daarop die howlin' harp. De vrai blues krijg je met 'Meulenbeik' en als Georgia de nationale hymne is geworden door Ray Charles waarom mag dit nummer dan niet dezelfde weg op gaan.

Of 'Wad e Famile' naar Alin zijn familie werwijst weten we niet maar lekker swingend is het wel. 'Fotoskes' is dan weer een zeer nostalgisch nummer en brengt de sfeer van de Mississippi Delta weer...heu die van de Marollen. Het is diene vrai Americain die met zijn bas de intro begint voor het dronkemansbluesje 'Ik Drink Nemi'. Afsluiten doen 'De Braave Joenges en da braaf Maskke' dan met ' Al Daan Cinema Ve Niks' een bluesje met daarin een beetje ragtime verborgen. Deze Brusselse blues is onevenaarbaar...

tracks:

01 Duud Op!
02 'k Goen Vertrekke
03 Meulebeik
04 Wad e Famile
05 Fotoskes
06 Ik Drink Nemi
07 Al Daan Cinema Ve Niks