© Rootsville.eu

Dieter van der Westen Band (NL)
tiltle: Honesty of the Hopeful
music: Americana - Folk
release date: oktober 14, 2022
label: independent
info artist: Dieter van der Westen Band

© Rootsville 2022


Na het uitbrengen van 'Me and You' in 2018, het debuutalbum van deze 'Dieter van der Westen Band', staat hun naam sinds toen in het geheugen gegrift. Dieter van der Westen verdiende zijn sporen als bassist bij de multiculturele Nederlandse formatie Kasba. Een formatie waar hij liefst 18 jaar mee op toer was en dus werd het tijd om andere horizonten te gaan opzoeken. Zijn liefde voor Americana bracht hem ertoe om in 2016 zijn soloalbum 'Old Oak Tree' uit te brengen. Een album dat bekroont werd tot één van de beste Americana albums in Nederland in 2017. In 2021 bracht hij samen met zijn broer het album 'The Sun Will Rise Again' uit waaruit we deze her opstanding uit onze donkere periode deze 'Honesty of the Hopeful' krijgen en zo blijft het werk van deze 'Dieter van der Westen Band' uiterst actueel te noemen.

Ook nu nog met hun nieuwe creatie 'Honesty of the Hopeful' krijgen we de vertrouwde formatie te horen met naast Dieter van der Westen ook nog op de contrabas zijn eigenste broer Eric. Verder bestaat ook nog Joost Abbel, Gijs Anders van Straalen en Aron Raams en maakt violiste Mirte de Graaff sinds 'Me and You' nu ook deel uit van deze band. Muzikanten die allemaal al hun strepen hebben verdient in het muzikale landschap van Nederland. Op het album vinden we 12 nummers terug met enkel originals die van de hand zijn van Dieter.

Openen doen ze met het gevoelige 'Gave My Soul', een nummer met een bluesy kantje en al vlug ontdekken we de soms klagende en mooie intonatie van Mirte's viool als een rode draad doorheen het album dwaalt. Op 'The Sun Will Rise Again' krijgen we een resurrection uit het duo album en zullen de bluegrass liefhebbers de volumeknop wel een draaitje meer geven. Een nummer vol energie en positiviteit.

'Homeward Bound' brengt ons een duidelijke country vibes geïnspireerd door de banjo van Joost Abbel. Meteen ook herleeft de spirit van John Denver. Een lichtjes op rumba gedreven ballad volgt er dan met 'From Dusk till Dawn' en zo ondervinden we hoe mooi muziek kan klinken. Met de ons beïnvloede stress van de oorlog die ons in de ban houdt is ook dit nummer up-to-date te noemen. Opwekkend gevoel dan weer met 'Don’t Wait for My Money' een kreet die we met z'n allen wel protest song kunnen ervaren ook al gaat dit nummer even over een totaal iets anders.

Hoop is een gevoel dat je krijgt bij het beluisteren van 'When Love Meets Hope' en zo blijven we ook positief rechtop in deze wereld, en omdat het leven al kort en zwaar genoeg is dansen we vrolijk op de tonen van 'No Time to Waste', dit is ook waar folk veelal voor staat. Afsluiten doet deze 'Dieter van der Westen Band' met het warm en familiaal aanvoelende 'On My Way' en zo hopen dat deze band op weg is naar Vlaanderen want hebben we niet met z'n allen nood aan wat verstrooing?

tracks:

01. Gave My Soul 5:58
02. The Sun Will Rise Again 3:23
03. Bittersweet 4:43
04. Homeward Bound 3:18
05. From Dusk till Dawn 4:07
06. Hold the Line 4:39
07. Don’t Wait for My Money 3:43
08. When Love Meets Hope 4:02
09. No Time to Waste 3:49
10. Still Crazy 2:58
11. At Least The Music Was Live 3:43
12. On My Way 4:45