© Rootsville.eu

Elles Bailey (UK)
tiltle: Shining in the Half Light
music: Blues - Gospel
release: february 25, 2022
label: Independent
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Elles Bailey

© Rootsville 2022


Een paar jaar geleden dook deze Elles Bailey op met haar EP 'Who I Am To Me' (2015) 'The Elberton Sessions' volgde in 2016, en meteen zorgde dit voor de nodige deining in de UK en er buiten. Dan maar de grote plas over zal ze gedacht hebben en door het bezoek aan familie in de US, en meer bepaald in Nashville, dook ze met een resem gelouterde muzikanten de studio in om enkel demo's op te nemen en zo kregen we in 2017 met haar album "Wildfire" te maken. Als een wervelwind raasde ze toe over onze podia.

Een eigenschap van Elles Baileyis dat deze gelijk rauw maar ook soulvol kan klinken en dit is nu niet anders op haar nieuwe album "Shining in the Half Light". De in Bristol wonende zangeres en songwriter wist zich de afgelopen jaren een weg naar de voorgrond van de Britse blues- en rootsscene te banen. Met haar langverwachte derde studio album "Shining in the Half Light is daar een bevestiging bij gekomen.

"Shining in the Half Light" is Bailey's eerste volledige album dat in het Verenigd Koninkrijk werd opgenomen en bevat naast Joe Wilkins op gitaar ook Johnny Henderson op keys, Matthew Waer op bas en Matthew Jones op drums. Elles wilde dat deze plaat 'gospel-achtige zang' zou bevatten wat je kan horen op nummers als "Halfway House". Het isolement van de Corona lockdown had een grote invloed op de nummers waaruit "Shining in the Half Light" bestaat.

Opener "Cheats And Liars" en "The Game" laten al meteen de rauwere kant horen van deze Britse. Met "Colours Start To Run" en zeker met de prachtige ballad "Different Kind Of Love" komt Elles er een dosis soulgevoel in te steken. Mooi en gevoelig is zonder meer "Who’s That" waarna je terug opgeschrikt wordt door het rockin' blues gevoel op "Sunshine City". Een nummer dat je vorig jaar ook al op de gelijknamige EP kon beluisteren. De intro op "Halfway House" lijkt zo op een akoestisch nummer af te stevenen voordat het transformeert in een intens gospelnummer waabij alle instrumenten en backing vox in de spotlights komen te staan. Knap album dat afsluit met een howlin' Elles Bailey met titeltrack "Shining In The Half Light".

tracks:

  1. Cheats And Liars (Elles Bailey, Ashton Tucker)
  2. The Game (Elles Bailey, Ashton Tucker, Will Edmunds)
  3. Stones (Elles Bailey, Tamara Stewart, Will Edmunds)
  4. Colours Start To Run (Elles Bailey, Alex Maile)
  5. Different Kind Of Love (Elles Bailey, Martin Harley)
  6. Who’s That (Elles Bailey, Brett Boyett)
  7. Sunshine City (Elles Bailey, Matt Owens)
  8. Halfway House (Elles Bailey, Ashton Tucker, Will Edmunds)
  9. Riding Out The Storm (Elles Bailey, Joe Wilkins)
  10. Shining In The Half Light (Elles Bailey, Craig Lackey)