© Rootsville.eu

Eubanks Evans Experience (US)
tiltle: EEE
music: Jazz
release date: march 18, 2022
label: Imani Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Eubanks Evans Experience

© Rootsville 2022


Eubanks en Evans delen meer dan hun Philly-roots - hoewel dat geen aspect is dat kan worden verdisconteerd, en de spanning van de stad tussen broederliefde en gruizige houding stroomt door de aderen van het album. Beide brengen ook een schat aan ervaring met zich mee, samen met een langdurige vriendschap. Eubanks, middelste broer van de bekende jazzfamilie, maakte naam met een reeks opwindende releases in de jaren tachtig voordat hij anderhalf decennium als bandleider doorbracht voor The Tonight Show met Jay Leno. Sinds die periode eindigde in 2010, is hij opnieuw een vitale stem in de moderne jazzscene die zijn eigen bands leidt en zijn samenwerking met bassist Dave Holland in de band Prism hervat. Genomineerd voor een Grammy Award 2018 voor zijn Captain Black Big Band, heeft Evans de laatste tijd zijn tijd verdeeld tussen zijn eigen productieve carrière en nieuw aangestelde rol als Artist in Residence van het DC Jazz Festival.

Terwijl EEE het opnamedebuut van het paar als duo markeert, is er een uitnodigend gemak en een sprankelende chemie in de ontmoeting van Evans en Eubanks die spreekt over hun parallelle geschiedenis en hun gedeelde onbevreesdheid. Dat wordt weerspiegeld in de ongebruikelijke materiaalkeuze op het album, waarvan het meeste in een opwelling werd besloten - zowel in de studio als op het podium in het Chris' Jazz Cafe in Philadelphia. Het album grijpt terug naar Eubanks' debuut Guitarist uit 1983 met het openingsnummer "The Novice Bounce" van het album. Het duo gaat verder met een herinterpretatie van het Tom Browne-nummer "Dream of Lovin' You". Deze versie, die vertrekt van het funky vrolijke gevoel van het origineel, is een introspectieve ballad die het 'droom'-aspect van de titel volledig belichaamt. Evans droeg de oprechte ballad "Dawn Marie" bij, een eerbetoon aan zijn vrouw en creatieve partner, Dawn Warren Evans.

Vrijheid is een thema dat door het DNA van deze release loopt, en de vrijheid van twee gelijkgestemde en zeer bedreven artiesten die in een duo-context spelen, zorgt voor spontane creatie van het hoogste niveau. “Ik speel graag met muzikanten waar je niet veel hoeft te praten; je vindt gewoon een gevoel en een richting en gaat daar samen heen", zegt Eubanks, "Er is een zeker vertrouwen dat de persoon een sfeer, een textuur en een persoonlijkheid aan het nummer zal geven, zelfs als je het verzint zoals je mee te gaan. Met Orrin heb ik er vertrouwen in dat als we zeggen: 'Laten we gewoon een nummer beginnen', we dat kunnen doen; maar als we iets echt gearticuleerd en gepland willen hebben, hebben we daar ook geen probleem mee.” Deuntjes als "I Don't Know" en "And... They Ran Out of Bisquits!" maak gebruik van die vrijheid met spontane composities die voortkomen uit een enkele melodie of groove en uitgroeien tot werkelijk uitgestrekte werken. "Variations on The Battle" en "Variations on Adoration", live opgenomen in Chris' Jazz Cafe in Philadelphia, stellen het duo in staat zich bijna dertien minuten uit te strekken, variaties op Evans' "Half the Battle" uit te voeren en vervolgens hetzelfde te doen voor “Adoration” een ballad van Eubanks' Zen Food album dat ook diende als zijn afscheidsoptreden op The Tonight Show.

tracks:

1. Novice Bounce (6:54)
2. Dreams Of Loving You (4:40)
3. I Don't Know (5:39)
4. And... They Ran Out of Bisquits! (3:36)
5. Dawn Marie (5:19)
6. Variations on The Battle (13:02)
7. Variations on Adoration (8:51)