© Rootsville.eu

Gary Cain (Can)
tiltle: Next Stop
music: Blues - Bluesrock
release date: may 06, 2022
label: Independent
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info band: Gary Cain

© Rootsville 2022


De Canadese gitarist, zanger, bassist, drummer en allround muzikale vuurstorm Gary Cain doet het letterlijk allemaal voor je op zijn spetterende tweede album 'Next Stop'.
Nu beschikbaar als een onafhankelijke release, ziet 'Next Stop' dat Cain alle gitaar-, bas- en drumtaken zelf uitvoert, in wezen een powertrio van één wordt, en het doet met kracht, stijl en gratie. De basis van zijn virtuoze stijl werd gelegd via marathonoefeningen als een jongere in de kelder van zijn ouders.

Cains muziekcarrière leidde hem uiteindelijk van de bluesclubs in Canada naar een 6-avonden per week optreden in Dubai in de huisband van de toenmalige grootste nachtclub in het emiraat. Het spelen van coverdeuntjes betaalde goed, maar uiteindelijk zag Cain uitgebrand terugkeren naar Canada. In 2016 werd Gary 4de in de wereld in de bluescategorie van Grammy-winnaar Lee Ritenour's Six String Theory-gitaarcompetitie, beoordeeld door grootheden als Joe Bonamassa, Ry Cooder en Joe Satriani. In 2018 opende hij voor George Thorogood and the Destroyers en was hij een halve finalist in de International Blues Challenge 2018 in Memphis. Hij speelde op festivals en clubs in Canada, de VS en Europa.

Gary trapt opent het album met de eerlijkheid en riffs van 'Billionaires In Space'. Zijn gitaarwerk is strak en op punt en zijn teksten roepen en thrash de ultrarijke, wanna-be ruimtemensen wiens namen we maar al te goed kennen. Het is deze sfeer die Cain belangrijk en geloofwaardig maakt als songwriter en je zult er absoluut voor zijn in één luisterbeurt.

"Confusion" is een door Hendrix beïnvloede blaster waarin Cain zijn Stratocaster tot het uiterste drijft. Zijn drum- en baspartijen werken samen met de riff van het nummer om deze vintage jam uit te rollen, maar zijn solo's scheuren dwars door het klassieke rockgitaarvocabulaire dat je verwacht te ontmoeten en hoog te vliegen. Zijn tonen zijn rechtschapen en zijn ideeën zijn uniek en genre-uitdagend.

Het instrumentale "Kitchen Sink" laat de wereld horen hoe geweldig een gitarist Cain werkelijk is. Zijn hyper-speed country licks flirten met rock en wereldgeluiden om deze zoveel meer te maken dan de train-beat-brander die je in eerste instantie zou denken.Zorg ervoor dat je je verdiept in het andere instrumentale "A Short, Furious Goodbye" van de set dat het record afsluit. Gary Cain is een groot hoogtepunt dat wacht om te gebeuren en Next Stop staat vol met waardige deuntjes zoals 'Gatekeeper', 'Crazy' en 'Gone'. Hij is een waardevolle speler met een uitgebreide en persoonlijke kijk op rockmuziek die zowel instrumentaal als tekstueel explosief is. Draai deze een paar keer en denk na over het feit dat één mens er elk geluid op heeft gemaakt.

tracks:

  1. Billionaires In Space [03:28]
  2. Confusion [03:37]
  3. Gatekeeper [03:42]
  4. Crazy [03:29]
  5. Keep On Comin [04:53]
  6. Kitchen Sink [05:11]
  7. House On Fire [04:19]
  8. Gone [04:17]
  9. Ain't Up To Me [03:00]
  10. A Short Furious Goodbye [02:22]