© Rootsville.eu

Gina Sicillia (US)
tiltle: Unchange
music: Blues
release date: 2022
label: VizzTone Records
info artist: Gina Sicilia


© Rootsville 2022


Mijn eerste kennismaking met Gina Sicilia dateert van 2007 toen ze met haar album "Allow Me To Confess" me gewoonweg van mijn sokken kwam te blazen. Haar versie van de James Brown klassieker "Try Me" deed me toen onmiddellijk smelten. Later bracht ze op op haar album "Can’t Control Myself" het nummer "Before The Night Is Trough", een outstanding floorfiller die ik tot het einde van mijn DJ carière ben blijven draaien, en zelfs nu nog altijd één van mijn favoriete nummers is van deze in "Philly" geboren singer-songwriter die in 2013 kwam te verhuizen richting Tennessee.

Voor haar 10e album, Unchange, is Gina Sicilia teruggekeerd naar de VizzTone Label Group, waar ze zichzelf vestigde als een toonaangevende zangeres en songwriter, geworteld in maar niet beperkt tot de blues. Al snel wordt duidelijk dat deze terugkeer geen terugtocht is. De set van 10 nummers onthult een artiest die zichzelf nog steeds uitdaagt om vooruit te komen, trouw aan haar visie zonder zichzelf te herhalen. Het is de opvolger van "Heard The Lie" uit 2018.

Na een samenwerking met Cody Dickinson van de North Mississippi Allstars voor Love Me Madly in 2020, heeft het in Nashville gevestigde Sicilia de hulp ingeroepen van Music City-gitarist Colin Linden, die het album produceerde en vijf van de nummers schreef, en leidt een gitaar-bas-drums trio met af en toe toetsen op het toetsenbord. Het resultaat is een van Sicilia's meest spaarzaam klinkende opnames en een die niet helemaal klinkt als alles wat ze eerder heeft gedaan. Die aanpak legt de focus volledig op de zangeres, wat geen probleem is, aangezien Sicilia's rokerige alt vcoals altijd een van de meest opvallende stemmen in het rootsveld is geweest, en haar vermogen om zijn kracht te benutten, geeft een maximale emotionele impact aan haar uitvoeringen.

Dat Gina Sicilia er steeds een aparte stijl op nahield is algemeen geweten en ook nu zijn er prachtige zijsprongetjes van de blues met zo "How Far Am I From Canaan" als mooie gospel. Een haast zeker resultaat van de hulp van Cody Dickinson en Colin Linden. Op "Don't Be Afraid to Be Wrong" geeft Sicilia dan weer levensadvies met een bluesy kick. "One Last Tender Moment", met zijn akoestische pluk, piano en orgeltoets, is een smekende ballad met een fakkelliedkwaliteit die ook opduikt in "Valentine"

Het album begint met "Healing Time", wiens rustgevende boodschap wordt afgeleverd met wat moerassige galm en de hemelse achtergrondzang van Ann en Regina McCrary. Sicilia pakt ook "How Far Am I From Canaan" van Shirley Caesar aan, dat langzaam en rustig begint voordat het versnelt tot een glorieuze stoeipartij. En het album sluit af met het traditionele "There's a Bright Side Somewhere", gearrangeerd door Sicilia. Fan sinds 2007 en zal dit ook nu blijven. Een album met een duidelijkeroots-soul stempel van Dickinson en Linden. Top en onwaarschijnlijk dat ze België nog niet heeft aangedaan.

tracks:

1. Healing Time (4:36)
2. Unchange (3:24)
3. How Far Am I From Canaan (3:46)
4. Death Don't Have No Mercy (6:18)
5. Let's Set The World On Fire (3:23)
6. Make Me A Pallet On Your Floor (4:37)
7. Valentine (3:03)
8. Don't Be Afraid To Be Wrong (3:22)
9. One Last Tender Moment (4:34)
10. There's A Bright Side Somewhere (4:17)