© Rootsville.eu

Gonzola Rubalcaba & Aymée Nuviola (US)
tiltle: Live in Marciac
music: Jazz
release date:2022
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2022


Multi-GRAMMY®-winnende jazzpianist Gonzalo Rubalcaba en zowel GRAMMY®- als Latin GRAMMY®-winnende zangeres Aymée Nuviola presenteren een collectief meesterschap over hun nieuwste samenwerking, Live in Marciac, die op 27 mei uitkomt op 5Passion Records. Live in Marciac legt een suggestief en tijdloos liveconcert vast, vol met Latin-jazzklassiekers en een paar originelen, van het optreden van het duo in 2021 op het Jazz in Marciac-festival in Frankrijk in de Chapiteau Concert Hall.

Jeugdvrienden uit Cuba, Rubalcaba en Nuviola verenigden zich voor het eerst als muzikale medewerkers in 2020 met de release van Viento y Tiempo – Live at Blue Note Tokyo. De plaat werd geprezen vanwege de viering van Afro-Cubaanse jazzinvloeden en ontving een 2020 GRAMMY®-nominatie in de categorie Best Latin Jazz Album. Nu met de release van Live in Marciac keert het illustere duo terug in glorie, met een overtreffende trap van meesterwerken die muzikale trends trotseren. Live in Marciac volgt op een banierjaar voor beide meestermuzikanten; Rubalcaba heeft zojuist een GRAMMY® gewonnen voor zijn jazztrio-album Skyline, de eerste Latijns-Amerikaanse muzikant die dit deed als leider in de categorie Best Instrumental Jazz Album. Nuviola werd dit jaar ook genomineerd voor Best Tropical Latin Album voor Sin Salsa No Hay Paraíso, en trad op tijdens de uitzending van dit jaar.

Het duo wilde graag live optreden in een wereld na de lockdown en greep in 2021 de kans om een duo-tour door meerdere steden door Europa te maken, waaronder een optreden op het Jazz in Marciac-festival eind juli in de zuidwestelijke hoek van Frankrijk. Voor Rubalcaba en Nuviola waren deze live-optredens een waardig herstel van hun muzikale relatie. “Weer live spelen is weer tot leven komen. Het is om weer te leven zoals we weten hoe we het moeten doen, en om het met Aymée te doen is goddelijk', reflecteert Rubalcaba.

Tijdens de pandemie begonnen Rubalcaba en Nuviola hun duo samen te werken, wat uiteindelijk uitmondde in wat Nuviola beschrijft als een "volledig oprechte en unieke" muzikale relatie "met alle strengheid die Cubaanse muziek verdient". Een aspect van deze relatie is de overkoepelende boodschap op Live in Marciac: emotionele herinnering.

Gonzalo Rubalcaba is een virtuoos muzikant en wordt beschouwd als een van de toonaangevende artiesten in de Afro-Cubaanse jazz. Hij werd wereldwijd geprezen door onder meer de Wall Street Journal, NPR, Downbeat, de Chicago Tribune en anderen. Hij is genomineerd voor 18 GRAMMY® en Latin GRAMMY® Awards samen en heeft er in totaal vijf gewonnen.

Aymée Nuviola, die de bijnaam "La Sonera del Mundo" heeft gekregen, heeft tijdens haar indrukwekkende muzikale carrière timba, jazz, son en salsa effectief samengesmolten. In 2020 won ze de GRAMMY® award voor Best Latin Tropical Album voor haar album A Journey Through Cuban Music en in 2018 won ze de Latin GRAMMY® award voor Best Tropical Fusion Album, voor haar album Como Anillo Al Dedo.

Twee ervaren, internationale muziekkrachten verenigen zich op Live in Marciac, een adembenemende weergave van de kracht van muziek om onze spirituele capaciteiten te verenigen, te genezen, te dromen, samen te voegen en te verheffen. Tijdens deze indrukwekkende samenwerking zijn Nuviola en Gonzalo even expressief en hypnotiserend als altijd, wat bewijst dat muziek een gemeenschap kan creëren, waar het ook vandaan komt en waar het naartoe reist.

tracks:

1. Besame Mucho (7:54)
2. Lágrimas Negras (8:34)
3. Mi Mejor Canción (5:08)
4. Bemba Colorá (5:16)
5. Dos Gardenias (5:00)
6. El ratón (8:17)
7 .Nada es para ti (4:38)
8. El Manisero (9:51)
9. El Ciego (7:02)