© Rootsville.eu

Grant Stewart Quartet (Can)
tiltle: The Lightning Of The Lamps
music: Jazz
release date: june 17, 2022
label: Cellar Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Grant Stewart


© Rootsville 2022


Stewart, geboren in Toronto, voormalig DownBeat Rising Star en medewerker van Jimmy Cobb, Harold Mabern, Louis Hayes en Clark Terry, keert terug naar Cellar Music na zijn succesvolle release van Rise and Shine in 2020. Maar toen hij deze sessie op een grijze middag in New York terugluisterde, moest Stewart niet denken aan het aanbreken van de dag, maar eerder aan de schemering. Stewart dacht in het bijzonder terug aan de eerste strofe van T.S. Eliots gedicht 'Preludes'. Het begint grimmig en brengt de sombere alledaagse gebeurtenissen van een stille, eenzame stad over, voordat een huiveringwekkende coda wordt toegevoegd: "en dan het aansteken van de lampen." "Voor mij geeft het gedicht echt het gevoel van het leven in de stad weer, en het gevoel dat er iets begint", zegt Stewart. "Voor ons muzikanten begint onze dag vaak als de lampen branden", terwijl de schemering langzaam overgaat in de avondtijd en de stad weer een bruisende bedrijvigheid wordt.

Het album betekende een nieuwe kans voor Stewart om op te nemen in de legendarische Van Gelder Studio in Englewood Cliffs, New Jersey. "Het voelt altijd als magie", zegt Stewart over de kapelachtige studio die een groot aantal iconische jazzopnames heeft voortgebracht sinds Rudy van Gelder het in 1959 opende. Die uitstraling kenmerkt de uitwisselingen hier, aangezien solobijdragen een glans dragen die wordt toegevoegd door de prachtige akoestische en gewaardeerde omgeving. De onderlinge verbondenheid tussen de bandleden is er een die alleen kan worden gekoesterd door jarenlang samen te spelen op muziektenten. Maar de aanhankelijke tonen van een nieuwere stem - trompettist Bruce Harris - voegen een extra vonk toe aan de procedure. “Ik was erg blij om Bruce bij me te hebben op deze date. Hij is een fantastische trompettist en we hebben de afgelopen jaren best veel moeten samenwerken.” Harris maakte indruk op zijn 2021-leiderdatum Soundview en keerde hier terug met deuntjes voor het kwintet om mee te worstelen. Een daarvan is het openingsnummer 'Little Spain', geschreven door Clifford Jordan en in 1962 opgenomen door Lee Morgan op Take Twelve. Stewart's improvisatie hier heeft een opvallende energie; zoals Chris Wong terecht in de albumaantekeningen doorgeeft, is dit soort spel een "masterclass in het vormgeven en opbouwen van momentum op een hard-swingende solo."

De groep is stevig verankerd in de traditie, wat blijkt uit de benadering van originele deuntjes. De enige nieuwe compositie op The Lighting Of The Lamps komt eigenlijk van pianomeester Art Tatum - de akkoorden voor "A Piece Of Art" zijn opgeheven van de standaard uit 1937 "All God's Chilean Got Rhythm", een favoriet van Tatum - het is een intense klap -fest voor de altijd bruisende frontlinie van Stewart en Harris. Een ander snelvingerig nummer arriveert op "Mo Is On" van pianist Elmo Hope, met solo haasten van Harris en Hammer. Het is niet de eerste keer dat Stewart de wervelende deuntjes van Hope heeft opgenomen - sommige staan ​​ook op zijn live trio-plaat uit 2017, evenals op Young at Heart uit 2008. "I really love his writing", deelt Stewart terwijl hij de composities van Hope bespreekt. “Ze laten je echt anders spelen. De harmonie beweegt op manieren die je gewoon niet aantreft bij andere componisten.” De wervelende, ademloosheid van het nummer wordt een van de vele hoogtepunten op het album. De band biedt een periode om zijn sentimentele kant te laten zien op de tijdloze ballad "Ghost Of A Chance" voordat ingewikkelde solo's vliegen op het hard-swingende, met Latin groove doordrenkte "Out Of The Past", dat doet denken aan het Benny Golson-sextet. Dexter Gordon nam in 1965 in de Van Gelder Studio het beroemde "I'm a Fool To Want You" op.

Zesenvijftig jaar later neemt Stewart de compositie opnieuw op, waarbij zijn brede, resonerende toon zeker wordt geprojecteerd. Stewart graaft ook in zijn roots op "Bearcat"; Toen hij als tiener in Toronto de grondbeginselen van de jazz leerde kennen, hoorde hij Clifford Jordan voor het eerst en ontmoette hem later regelmatig op het circuit toen hij op 19-jarige leeftijd naar New York verhuisde. "Bearcat" is een nummer van Jordan dat Stewart altijd heeft wilde opnemen, en het ensemble levert dat hier af met stevige solo's. Harris' keuzes boekten het album en eindigde met Thad Jones' "Bitty Ditty", een andere minder bekende selectie die het ensemble belicht. De muzikale richting en benadering van solo's zijn consistent met Stewart's carrièreboog - nieuwe inzichten vinden uit oude nummers, ruimte maken voor de onderscheidende stem van elke speler en een open sfeer voor oprechte expressie laten schijnen. Terwijl het zoete Jones-deuntje het proces tot een einde brengt, zijn die gedachten nooit ver weg.


tracks:

1. Little Spain (6:58)
2. A Piece Of Art (6:02)
3. Ghost Of A Chance (7:36)
4. Out Of The Past (8:16)
5. Mo Is On (5:12)
6. I’m A Fool To Want You (6:46)
7. Bearcat (6:32)
8. Bitty Ditty (8:29)