© Rootsville.eu

Harish Raghavan (US)
tiltle: In Tense
music: Jazz
release date: july 29, 2022
label: Whirlwind Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Harish Raghavan

© Rootsville 2022


In Tense, het nieuwste album van de in New York woonachtige componist en bassist Harish Raghavan, na zijn debuut Calls For Action uit 2019. Deze nieuwe en volledig originele output werd eind 2020 opgenomen, midden in de COVID-19-pandemie. De zes nummers van het album zijn speciaal geschreven voor de uitzonderlijke band van drummer Eric Harland, gitarist Charles Altura, Joel Ross op vibrafoon en marimba en Morgan Guerin op houtblazers.

Raghavan heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd door zijn werk met onder meer Ambrose Akinmusire, Kurt Elling, Taylor Eigsti, Vijay Iyer, Charles Lloyd, Walter Smith III, Logan Richardson en Eric Harland; en wordt alom geprezen voor zijn werk als leider. De inspiratie voor dit nieuwe album kwam van het reageren op de monumentale gebeurtenissen van dat jaar, met name de wereldwijd gedeelde ervaring van de pandemie.

Openingsnummer 'AMA' is etherisch en kalm, maar rijdt ook met een virtuoze bassolo over de hypnotiserende en pulserende groove in het middengedeelte, en dient als een prachtige opening van het samenhangende album. De energie schakelt een versnelling hoger met ‘Circus Music’, geschreven om te laten zien hoe hard de wereld kan zijn en als directe reactie op turbulente tijden en gedwongen worden te leren zich aan te passen. De muziek schetst een beeld van het koorddansen van een circus op zoek naar een veilige landing.

Titelnummer, 'In Tense' beweegt langzaam maar doelgericht. "Ik wilde dat het voelde alsof er iets enorms aan de hand was, maar er gebeurde tegelijkertijd niets", legt Harish uit. Met overal zware bas, is het nummer geworteld in een voortreffelijke spanning die doet denken aan het verwarrende lockdown-gevoel van thuis veilig zijn, maar met grote intensiteit.

‘Eight-Thirteen’ gaat ook over het onbekende. De naam van het nummer komt uit de tijd precies een minuut voordat de zoon van Harish werd geboren. Er is een deel van de compositie dat een moment verleidelijk vertraagt, visioenen oproept om over een afgrond te kijken en het precieze moment vast te leggen voordat alles verandert.

S2020' is geïnspireerd op hoe we nu al in de toekomst leven. "Ik ben geboren in 1982, dus 2020 is groot", zegt Harish, "zoals oh, we zijn in 2020. Het is de toekomst, alles zou beter moeten zijn." Dit sentiment manifesteert zich via de bedwelmende en buitenaardse uitwisselingen op het dystopische spoor.

Album dichterbij, 'Prayer' is een ode aan de tijd waarin we ons bevinden, met een spannende wisselwerking tussen Morgan en Charles. "Ik heb het geschreven als een gebed voor voordat je de strijd aangaat", zegt Harish, "er is een deel ervan waar het een beetje vrij en een beetje zacht wordt, dan is het alsof je even in oorlog bent."

Harish Raghavan is een bedachtzame componist en enigmatische muzikant, zijn nieuwste werk In Tense is een indrukwekkend en meeslepend oeuvre dat betovert van begin tot eind. Harish zegt: "het album heet In Tense en voor mij betekent dat proberen aanwezig en in het moment te blijven."

tracks:

1. AMA (6:16)
2. Circus Music (4:25)
3. In Tense (6:07)
4. Eight-Thirteen (6:13)
5. S2020 (4:39)
6. Prayer (5:50)