© Rootsville.eu

Hinda Hoffman meets Soul Message (US)
tiltle: People
music: Jazz
release date: february 11, 2022
label: Know You Know Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Hinda Hoffman

© Rootsville 2022


Deze "People" is de eerste samenwerking tussen powerhouse-zangeres Hinda Hoffman en de beroemde Soul Message Band. Twee zwaargewichten uit de Chicago-scene - zanger Hoffman en de door orgel geleide Soul Message Band (Chris Foreman op Hammond-orgel en drummer Greg Rockingham, plus saxofonist Greg Ward en gitarist Lee Rothenberg) werken samen voor een negen-track album dat samen nieuw terrein in kaart brengt – People markeert Hoffmans eerste optreden met een orgelgroep en de eerste kennismaking van de groep met vocale jazz. Met ingenieuze arrangementen, geschreven door producer Dennis Carroll, is het resultaat een verzameling soulvolle jazz van het hoogste niveau, afkomstig uit bekende en onbekende hoeken van het Great American Songbook.

Het verhaal van The Soul Message begon met de leiders Foreman en Rockingham, die elkaar 37 jaar geleden voor het eerst ontmoetten in een club aan de zuidkant van Chicago die bekend staat als The Other Place. Ze kregen aanvankelijk een band over de gedeelde liefde voor de muziek van Jimmy Smith en Jimmy McGriff. Foreman en Rockingham werden uiteindelijk tweederde van het Deep Blue Organ Trio, al meer dan twee decennia een gevierde steunpilaar van de jazzscene in Chicago. De ontbinding van het trio weerhield hun relatie er echter niet van om steeds sterker te worden, en het paar nadert nu veertig jaar samen spelen in een veelvoud aan muzikale projecten.

Foreman en Rockingham verwelkomden de in Philadelphia geboren gitarist Lee Rothenberg in 2014, en samen met saxofonist Ward (William Parker, Lupe Fiasco, Tortoise, Makaya McCraven) werd de Soul Message Band geboren. Ondertussen viel Hoffman in de Message-menigte nadat hij bij een cluboptreden had gezeten, ze besloten bijna onmiddellijk na hun eerste ontmoeting in 2018 een opname te maken. Het is een soort van als een outfit in jaren 50-stijl, met een zangeres en een echte heavy-grooving orgelband. Maar Hoffmans reis naar haar huidige status als een van de opvallende zangeressen in het Chicago-circuit was lang niet zo eenvoudig en besloot om jazz te gaan zingen in de veertig na een traumatische zangervaring in haar jeugd.

De band begint hun zoektocht naar het Great American Songbook met hun drukke, met orgel gevulde versie van de Cole Porter-klassieker "All of You", de dynamische solostem van Ward die een reeks drukke regels ontvouwt. "Don't Worry 'Bout Me" en "How Insensitive" tonen de veelzijdigheid van Carrolls arrangementen - de eerste, gevoelig, ruimtelijk en vol sfeer, de tweede een zweem van funk die doet denken aan Herbie uit het Thrust-tijdperk en gefocuste swing. Dan geeft Percy Mayfield's "Please Send Me Someone to Love" Foreman een kans om het echt naar de kerk te brengen. In tegenstelling tot sommige van zijn tijdgenoten in de jazzorgel, was Foreman een laatkomer in de kerk, maar hij begon er al snel van te houden. De vreugde van de band is voelbaar als ze alles geven.

Hoffman is op haar onbeschaamd best op het rusteloos opwindende "Get Out of Town", gevoed door de spiraalvormige lijnen van Ward en Foreman. "People" is nog zo'n hybride arrangement van Carroll dat begint in rhumba-territorium voordat het zich ontspant in een relaxte swing, en verandert in een vat om te pronken met de reeks solotalenten van de Soul Message. "Old Devil Moon" draaft voort op een funky, Hubbard-achtige manier die verandert in een hard-swingende, verblindende showtune. Op "Like a Lover" schenkt Carroll de band een stuk in een stuk - een teder duet gedeeld tussen Hoffman en Rothenberg dat eenvoudig en melodieus is, waarbij velen de drang zouden voelen om de ruimte te vullen. "Angel Eyes" eindigt met een zwaai, in een Afro-Cubaanse geïnspireerde versie die draait om verleidelijke orgelhaken en bloemrijke solo's van Foreman. De renaissance van het jazzorgelcombo blijft intrigerende momenten opleveren.

tracks:

1. All Of You (Porter) 
2. Don’t Worry ‘Bout Me (Koeler/Bloom)
3. How Insensitive (Moraes/Jobim)
4. Please Send Someone to Love (Mayfield)
5. Get Out of Town (Porter)
6. People (Merril/Styne)
7. Old Devil Moon (Harburg/Lane)
8. Like a Lover (Bergman/Caymmi)
9. Angel Eyes (Brent/Dennis)