© Rootsville.eu

John Lee (KR)
tiltle: The Artist
music: Jazz
release date: 2022
label: Cellar Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: John Lee


© Rootsville 2022


Na zijn afstuderen aan Berklee College of Music in 2016, vestigde de in Zuid-Korea geboren John Lee zich als een prominente multi-instrumentalist in Vancouver, waar hij het zware werk en de zelfreflectie deed om zich voor te bereiden op het maken van The Artist. Toen het moment aanbrak om het album te bedenken, wist Lee dat hij slechts één instrument wilde spelen, het moeilijkste was om te weten welk instrument hij moest kiezen. Lee, die op hoog niveau optreedt op contrabas, drums, piano, orgel en gitaar, merkt op: "Ik heb nooit een instrument als mijn hoofdinstrument beschouwd, dus het was erg moeilijk om te kiezen wat ik zou spelen op mijn eerste plaat .” Lee volgde het advies van zijn frequente medewerker en mentor Cory Weeds op bij de gewaagde keuze om exclusief bas te spelen bij zijn opnamedebuut.

The Artist begint met de compositie "Soul Leo" van Mulgrew Miller en legt een zeer pittige groove vast waarop de groep meesterlijke solo's begint. Vervolgens speelt de groep hun kijk op de Benny Green Composition "Carl's Blues", geschreven voor drummer Carl Allen. Dit is precies het soort swingende deuntje waar Lee van houdt, dus het was een natuurlijke keuze om het op The Artist op te nemen. Black improviseert hier met een Oscar Peterson-achtige behendigheid en intensiteit. De bandleider geeft aan: “je weet dat wanneer je Miles op een project hebt, je muziek zal worden verheven, zijn spel die dag in de studio was ontroerend. Hij speelde met gratie en waardigheid." Het album bevat ook een interpretatie van "Softly As In a Morning Sunrise", uitgevoerd met een opvallend onderscheidende benadering, en een prachtige vertolking van "Fabienne" door wijlen de grote Zwitserse altsaxofonist George Robert.

De twee originele composities van het album, "Life is a Beautiful Thing", en "The Artist", tonen Lee's enorme scherpte voor compositie. Op "Life is a Beautiful Thing" speelt de bassist de prachtige melodie van de ballad met een lichte aanraking, die betekenis oproept. Lee merkt op dat het lied zijn “dankbaarheid voor het leven gedurende de laatste 10 jaar van mijn volwassenheid vertegenwoordigt. Hoewel er veel ontberingen zijn geweest, leer ik zoveel over wie ik ben, elke dag probeer ik het leven vanuit een positieve hoek te bekijken. Dat heb ik allemaal in een melodie proberen te gieten.” "The Artist" is een juweeltje in gemiddeld tempo - een ideaal canvas voor Black, Lee en Allen om verzadigende solo's te leveren. De behendige improvisatie van de bassist resoneert bijzonder zoet. Lee, geboren in Seoul, Zuid-Korea, droeg het deuntje op aan zijn vader Jae: "The best artiest die ik ooit heb mogen kennen." Jae stierf in 2014 aan alvleesklierkanker. De artiest bevestigt Lee's status als een vooraanstaande kracht in de jazzwereld en introduceert zijn dynamische composities, arrangementen en uitvoeringen aan een wereldwijd publiek. De 28-jarige bassist brengt een wijsheid en muzikaliteit over die zijn leeftijd ver te boven gaat en zet de toon voor verdere diepgaande expressie.

tracks:

1. Soul Leo (5:33) (M. Miller)
2. Carl’s Blues (4:03) (B. Green)
3. Softly As in a Morning Sunrise (5:47) (S. Rombert, O. Hammerstein)
4. Life is a Beautiful Thing (5:24) (J. Lee)
5. September in the Rain (5:50) (H. Warren)
6. The Artist (4:47) (J. Lee)
7. Fabienne (6:03) (G. Robert)
8. Blues on Sunday (6:03) (J. Redman)