© Rootsville.eu

Johnny Sansone (US)
tiltle: Into Your Blues
music: Blues
release date: 2022
label: Short Track Eecords
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Johnny Sansone


© Rootsville 2022


Johnny Sansone begon al vroeg met het spelen van muziek. Zijn vader, een saxofonist die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de band van Dave Brubeck had gezeten, stelde hem op 8-jarige leeftijd voor aan de saxofoon. Johnny pakte de gitaar en mondharmonica op toen hij 10 was, en had een levensveranderende ervaring toen hij 12 was. hij zag een Howlin' Wolf-show in Florida. Dat was het moment waarop de jonge Sansone wist dat hij voorbestemd was om de blues te spelen als zijn levenslange roeping. Hij zat op 13-jarige leeftijd bij Honeyboy Edwards. In de jaren 70 studeerde Sansone bij bluesharmonicalegendes James Cotton en Jr. Wells. In de jaren 80 toerde hij met Ronnie Earl, John Lee Hooker, Jimmy Rodgers en Robert Lockwood Jr.

Sansone leidde het leven van een rondreizende bluesman, reisde door het land vanuit tijdelijke bases in Colorado, Austin, Florida en Chicago voordat hij zich in 1990 in New Orleans vestigde. Als leider van Jumpin' Johnny & the Blues Party speelde Sansone mondharmonica en gitaar in de felle Mississippi-deltabluesstijl die te horen was op zijn debuut uit 1987 Where Y'at? en zijn release uit 1991, Mister Good Thing. Wonen in New Orleans bracht een moerasrock-tint in zijn norse zang en emotionele speelstijl, en na het bijwonen van een wake voor Zydeco-pionier Clifton Chenier Sansone begon ook accordeon te spelen. Tegen de tijd van 1996 had Crescent City Moon Sansone zich ontwikkeld tot een volwaardige Louisiana-artiest, een combinatie van blues, boogie en de Cajun- en Zydeco-geluiden van het Bayou-land in Louisiana.

Begin 2005 sloot Sansone zich aan bij de Voice of the Wetlands Allstars, een groep bandleiders uit Louisiana die aandacht wilde vragen voor de verdwijnende wetlands en de vernietiging van de kustlijn van Louisiana. Tegen de tijd dat de plaat later dat jaar werd uitgebracht, stond New Orleans onder water, de stad overstroomde toen het dijksysteem het begaf onder de aanval van de overstromingsgolf die gepaard ging met orkaan Katrina.

In 2009 vormde Sansone een akoestisch trio met Osborne en gitarist John Fohl. Het idee was dat ze een reguliere dinsdagavondshow zouden spelen in Chickie Wah Wah om aan nieuwe nummers te werken. Het was een explosieve periode van creativiteit voor Osborne, die tijdens deze sessies de nummers op zijn meesterlijke American Patchwork album ontwikkelde. Maar het was ook een tijd van creatieve doorbraken voor Sansone, die tijdens deze sessies de adembenemende blues “The Lord Is Waiting and the Devil is Too” schreef. Tot op de dag van vandaag is het moeilijk voor Sansone om door een optreden te komen zonder een fan die roept om "dat duivelslied!" "The Lord Is Waiting and the Devil is too" werd uitgeroepen tot Song of the Year bij de Blues Music Awards.

Sinds 1986 bleef Jumpin' Johnny Sansone met regelmaat albums uitbrengen en zo tekende hij in 2013 bij 'Short Track Records' waar ook nui deze "Into Your Blues' wordt uitgegeven. Een album met de medewerking van namen als Mike Morgan, Johnny Burgin en Jason Ricci. Ook Little Freddie King is te horen op 'Willie’s Juke Joint'. Openen doet Johnny Sansone met een door soul doordrongen stem met de titeltrack. Op 'Blowin' Fire' krijg je meteen de virtuositeit te horen van Jasson Ricci. 'Single Room' is een op rumba aangedreven nummer en weerspiegelt ook New Orleans in het nummer alvorens af te sluiten met het nostalgische 'Southern Dream'.

tracks:

 1. Into Your Blues
 2. Pay For This Song
 3. Desperation
 4. Blowin’ Fire (with Jason Ricci)
 5. Willie’s Juke Joint (with Little Freddie King)
 6. People Like You And Me
 7. The Getaway
 8. New Crossroads
 9. Something Good Going On
 10. Single Room
 11. Southern Dream