© Rootsville.eu

Jonathan Barber & Vision Ahead (US)
tiltle: Poetic
music: Jazz
release date: may 13, 2022
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jonathan Barber

© Rootsville 2022


Jonathan Barber & Vision Ahead zijn verheugd de 13 mei-release van Poetic aan te kondigen, hun krachtige derde album. Met Poetic brengen Barber en de groep een dynamisch, verfijnd geluid; het album toont niet alleen het geweldige muzikaal vakmanschap van elk van de vijf leden van de groep, maar ook de opvallende samenhang van een band van broers die al meer dan een decennium aan elkaars zijde optreden. Jonathan Barbers nieuwste statement onthult een nieuwe laag van muzikale diepgang en conceptuele volwassenheid aan het ensemble en bevestigt ongetwijfeld de status van dit ensemble als een vooraanstaande groep van zijn generatie. De cast blijft trouw aan de originele line-up en heeft de veelgeprezen drummer Jonathan Barber aan het roer, samen met pianist Taber Gable en bassist Matt Dwonszyk om de eersteklas ritmesectie van de groep af te ronden, met de gevierde altsaxofonist Godwin Louis en visionaire gitarist Andrew Renfroe. de frontlinie van de groep.

Het openingsnummer "Poetic" van het album begint met de drums en piano die het harmonische en ritmische kader voor het stuk vormen. Het ritmische gevoel van Barber rond de plaatsing van Gable-akkoorden is speels en zet de toon van het nummer. De melodie wordt met veel lagen geïntroduceerd terwijl Louis en Renfroe de baslijn van Dwonszyk volgen. Renfroe laat vellen geluid los over de harmonie van het nummer en kanaliseert Coltrane's harmonische ethos met een melodische benadering en toon die helemaal van hem is. Louis houdt de intensiteit vast en demonstreert zijn soulvolle vaardigheid op zijn instrument met een vurige solo. Barber merkt de uitzonderlijke volwassenheid van het spel van de band op

"Gathering" op en hoe het deuntje een geweldig voorbeeld is van de ontwikkeling van Vision Ahead. Dit nummer, gecomponeerd door gitarist Andrew Renfroe, is een echt ensemblestuk, met iedereen in de groep. Gable zet de toon met ideeën die inspelen op de sfeer van het nummer. De Fender Rhodes glinstert van weelderige akkoorden en elke noot licht op als sterren aan de hemel. Na één refrein geeft Gable het stokje door aan Louis, die de sfeer van het stuk opfleurt met een solo vol woordenschat. “Elke solo brengt de emotie van de nummers over, maar presenteert deze op hun eigen manier. "De intentie van Dwonszyk met de keuze en plaatsing van de noten wordt met zoveel prestige behandeld", geeft Barber aan.

Tot aan Barber's gebruik van een diepe low-end snare, elk element hier helpt om een ​​reflecterend stuk te bereiken dat zijn hartslag nooit uit het oog verliest. De compositie van Godwin Louis "Give Us This Day" bevat melodie en tegenmelodie gespeeld door respectievelijk Louis en Renfroe. Dit diep soulvolle stuk begint met een zacht -gevoel en escaleert dan in intensiteit tot een rauwe 4/4 shuffle. De groove-centric "Denim", gecomponeerd door Jonathan Barber, neemt de luisteraar mee op een heldenreis door naadloos verschuivende gevoelens die putten uit de rijken van neo-soul, R&B en moderne jazz. Renfroe neemt geen gevangenen met een verzengende solo, goed ondersteund door Barber en de rest van de ritmesectie. Het album wordt afgesloten met Taber Gable's "South". "South" begint met Gable's verklaring van de harmonie, waarop Louis en Renfroe de melodie uitspreken. De ritmische verkenning van Barber op dit stuk en op het album als geheel kan niet worden overschat.

tracks:

  1. Poetic | 5:02 (Barber)
  2. Gathering | 5:37 (Renfroe)
  3. Give Us This Day | 2:43 (Louis)
  4. Acceptance | 5:50 (Gable)
  5. Lead Us Not Into Temptation | 2:52 (Louis)
  6. Denim| 3:59 (Barber)
  7. Now And Forever | 3:03 (Louis)
  8. South | 4:19 (Gable)