© Rootsville.eu

Judy Niemack (US)
tiltle: What's Love?
music: Jazz
release date: october 28, 2022
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Judy Niemack

© Rootsville 2022


Jazzzangeres Judy Niemack presenteert een verzameling rapsodische romantische liedjes op haar aankomende album, What's Love, dat op 28 oktober uitkomt op Sunnyside Records. Na Niemack's geprezen 2018-release New York Stories met pianist Jim McNeely en de Deense Radio Big Band, vertegenwoordigt What's Love een kwetsbare kant van het kunstenaarschap van de levenslange zanger. In een omhelzing van haar kenmerkende geluid, biedt Niemacks rijke verzameling originele teksten gecombineerd met geselecteerde normen een kijkje in haar veerkrachtige en inventieve vocale bekwaamheid.

Een verkenning van de helende krachten van liefde, What's Love presenteert als een muzikale verzoening met de grenzeloze, maar toch herkenbare uitdagingen die voortdurend door ons leven lopen. Hoewel What's Love conceptueel een baken van bruisen is, is het geluid zowel grillig als opwindend. Niemack verkent de vele soorten liefde in haar leven bij elke selectie, terwijl ze ook een kans grijpt om haar vocale bereik te verkennen. Haar kenmerkende geluid - helder, maar toch warm met een troebel randje - is hier zachter. Door gebruik te maken van dit lagere timbre, is Niemack zich scherp bewust van haar hervonden gevoel voor expressie: "Ik ben mijn hoge tonen niet kwijtgeraakt, maar heb lagere noten gekregen", voegt ze eraan toe.

Niemack behoort tot het hoogste niveau van jazzmuzikantschap voor de affaire; What's Love presenteert Peter Bernstein op gitaar, Sullivan Fortner op piano, Doug Weiss op bas, Joe Farnsworth op drums en Eric Alexander op altsaxofoon.

"Dit is mijn kijk op liefde die natuurlijk uniek is", deelt de zangeres, auteur en professor terwijl ze haar inspiratie voor de titel bespreekt, die ook ontleend is aan haar arrangement van de Tina Turner-hit, "What's Love Got To Do With Het is een hoog moment op de date voor de leider, die de vraag van Turner langzamer en meer contemplatief benadert. "Michelangelo zei beroemd dat hij het beeldhouwwerk zag verborgen in een stuk marmer en het eenvoudigweg onthulde door de steen beetje bij beetje weg te nemen.

Componeren is voor mij hetzelfde: ik heb een gevoel dat ik wil uitdrukken, wat leidt tot een gedicht, woorden, die vervolgens op muziek worden gezet die ik op de piano ontdek. Het komt gewoon naar me toe. Mijn liedjes groeien uit emotie.” Een openlijke lyrische boodschap om vooruit te gaan na verlies, het nummer "I'm Moving On" biedt royale ruimte voor elk bandlid om solo's bij te dragen die worstelen met het idee om vooruit te gaan, waardoor het nummer een zachter en suggestiever hoogtepunt wordt buiten de plaat . Met Bernstein en Fortner aan het instrumentale roer, wordt Niemack's begaafde scatting moeiteloos overal doorheen geleid - "I'll Love Again" en "Right Here, Right Now" zijn twee voorbeelden, waar weelderige instrumentatie wordt gecombineerd met zijdezachte vocale intonaties.

Tijdens de opnames in de Van Gelder trad Alexander toe tot de band als speciale gast altsaxofonist. Hij draagt ​​zijn optimistische originele compositie "Let Life Lead You" bij. Hoewel de vrolijke boodschap oorspronkelijk was geschreven als 'Little Lucas', een briefje aan de zoon van Alexander, werd Niemack geprikkeld door zijn universaliteit. Ze draagt ​​een nieuwe songtekst en titel bij en zingt over het omarmen van risico's en dankbaar blijven in momenten van kansen - een belangrijk sentiment dat over de hele plaat heerst.

tracks:

1. Feelin’ It In Your Bones (5:26)
2. Firefly (5:07)
3. For All We Know (4:18)
4. Catalyst (4:26)
5. I’m Moving On (5:02)
6. What’s Love Got To Do With It (5:36)
7. Just When I Thought (4:47)
8. With You (4:40)
9. Let Life Lead You (5:08)
10. Blues That South My Soul (4:28)
11. I’ll Love Again (4:35)
12. Born To Be Blue (4:39)
13. Right Here, Right Now (4:40)