© Rootsville.eu

Kate Baker & Vic Juris (US)
tiltle: Return To Shore
music: Jazz
release date: october 07, 2022
label: Strikezone
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kate Baker

© Rootsville 2022


Het oorsprongsverhaal van Return to Shore begon enkele jaren voorafgaand aan het vroegtijdig overlijden van Juris, bijna drie jaar geleden, toen het man en vrouw-duo de opnamestudio van ingenieur Paul Wickliffe binnengingen om begin 2019 zes van de tien nummers op te nemen waaruit deze oprechte release bestaat.” We traden al twintig jaar samen als duo op, en we wisten hoe het live voelde, toen de energie van het publiek – het applaus, de liefde – zo’n groot deel van het proces werd – we wilden een voelen hoe het echt klonk,' gaf Baker aan. In de daaropvolgende jaren probeerden Baker en Juris "nieuw materiaal uit in onze thuisstudio om te zien hoe het zou klinken, zonder te denken dat we het zouden gebruiken", zoals Baker opmerkte.

Eind december 2019 overleed Juris na een relatief korte maar moedige strijd tegen nuero-endocriene kanker. Zijn vroegtijdige dood op 66-jarige leeftijd maakte plaats voor een krater in de muziekgemeenschap. Gedurende meer dan veertig jaar maakte Juris' brede stilistische breedte en technische vloeiendheid hem tot een first-call sideman en een echte "muzikant-muzikant" in elke zin van het woord. Hoewel hij tijdens zijn carrière verschillende belangrijke muzikale partnerschappen had, waaronder een 20-jarige ambtstermijn in de band van saxofonist Dave Liebman, was een van de meest betekenisvolle van zijn samenwerkingen het duo dat hij had met Baker.

Baker, een ervaren vocalist wiens impact op de hedendaagse muziekscene, vooral als docent en zangcoach, niet kan worden overschat, was de perfecte aanvulling op het onderscheidende spel van Juris. Ze traden vaak samen op en hun ongewone muzikale symbiose liet het publiek versteld staan. Ondanks hun frequente live-optredens, heeft het duo nooit samen een album uitgebracht. Misschien nog verrassender, Baker had nog nooit een formeel opgenomen debuut uitgebracht. Toen Juris overleed, kregen de opnames van eerder dat jaar een nieuwe betekenis en met de hulp van Dave Stryker wilde Baker nog een laatste document van het werk van haar overleden echtgenoot aan de wereld bezorgen. De resultaten zijn onthullend en louterend.

Dat blijkt uit het openingsnummer “God Only Knows”. Baker deelt dat Juris zich na een thuisopname van het deuntje (een die ze gewoonlijk niet uitvoerden, maar zich tot die dag gedwongen voelden) ongewoon vermoeid voelde. Na een bezoek aan de dokter was het ergste bevestigd: Vic had kanker en de prognose was niet goed. Plotseling veranderden hun levens in een oogwenk, wat een nieuwe betekenis aan het Brian Wilson deuntje gaf. Het titelnummer, "Return To Shore", kwam voor het eerst op de radar van Baker toen ze Juris dit in duo met Larry Coryell hoorde uitvoeren. Getroffen door de schoonheid van de melodie, schreef ze originele teksten en een schreeuwkoor. "I've Grown Accustomed to His Face", de standaard van Lerner en Loewe, beroemd gemaakt door de Broadway-show My Fair Lady uit de jaren 60, was een frequent voertuig voor het duo. "Ik was altijd zo speciaal omdat het een volkslied was over ons huwelijk... Ik zou het voor Vic zingen tijdens al onze optredens", blikt Baker terug. Op deze vertolking schijnt de opmerkelijke connectie van Baker en Juris, muzikaal en persoonlijk, door.

"Black Crow" is de eerste van twee Joni Mitchell-nummers die op Return to Shore verschijnen. Een favoriet om live op te treden, "Black Crow" toont Vic's unieke spel op de Martin-gitaar, en samen transformeren ze deze geliefde Mitchell-compositie in iets geheel nieuws. Hierna volgt een intieme kijk op Jimmy Webb's "The Moon Is A Harsh Mistress", gevolgd door een ander Juris-Baker-origineel, "Moonscape". Dit was altijd een van Bakers favoriete composities uit Juris, en de originele teksten vloeiden als vanzelf. "Er was iets met de maan dat me altijd de adem beneemt toen ik jong was en het zou me hoop geven", zegt ze. Het door Ivan Lins geschreven "Madalena", beroemd gemaakt door Elis Regina, komt daarna. Nog een live-favoriet, deze zou bij elk optreden altijd naar nieuwe plaatsen gaan, in overeenstemming met de bedoeling van Juris om dingen fris te houden en nooit twee keer hetzelfde te spelen. Het tweede Joni Mitchell-aanbod is het blijvende "Both Sides Now", dat hier een geheel nieuw perspectief krijgt. "Dit is het nummer dat ik me tot het einde van mijn tijd op aarde zal herinneren", verklaart Baker. Ze herinnert zich dat ze dit samen optrad tijdens een van de laatste optredens voordat hij stierf, en hun intense en intieme band diep voelde. "Er was geen angst en geen ego ... gewoon een volledig pure verbinding met mijn man. Door dit proces kon de muziek soms sterker spreken dan woorden.”

Met Return to Shore presenteren Kate Baker en Dave Stryker (die niet alleen Juris' collega en labelmater was, maar ook buurman en naaste vertrouweling) een uitgebreid slotdocument van wijlen Vic Juris dat zowel emotioneel teder als muzikaal boeiend is. . Hoewel Vic Juris fysiek misschien niet meer bij ons is, blijft zijn nalatenschap stevig intact op deze essentiële laatste opname die vooral over liefde gaat.

tracks:

1. God Only Knows (Wilson/Asher) (5:44)
2. Return To Shore (Juris/Baker/Miller) (5:26)
3. I’ve Grown Accustomed To His Face (Lerner/Loewe) (4:55)
4. Black Crow (Mitchell) (4:10)
5. The Moon Is A Harsh Mistress (Webb) (5:03)
6. Moonscape (Juris/Baker) (5:35)
7. Madalena (Lins/Monteiro de Souza) (4:56)
8. Both Sides Now (Mitchell) (5:36)
9. Blackberry Winter (Wilder/McGlohon) (6:45)
10. Are You Kind (Baker/Miller) (6:20)