© Rootsville.eu

KB Bayley (UK)
tiltle: Flatlands
music: Singer-songwriter
release date: november 04, 2022
label: Self released
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: KB Bayley

© Rootsville 2022


De nummers van KB zijn een mix van invloeden uit het verleden en heden: van het Laurel Canyon-troubadourtijdperk van de vroege jaren 70 tot hedendaagse Nashville-songwriters; en van traditionele fingerstyle folk tot de regenachtige badplaatsen van het moderne Groot-Brittannië. Geboren als een Geordie en opgegroeid in het zuiden, draaide zijn leven in de muziek vele jaren om het maken van geluiden en liedjes voor andere mensen: sessies, co-writes, live bandavonturen.

Flatlands is het nieuwe album van songwriter en lapsteelgitarist KB Bayley. Het is de opvolger van de veelgeprezen Little Thunderstorms van 2021 door KB Bayley die lovende kritieken ontvingen en wijdverbreid waren airplay. Flatlands gaat over de nasleep van die gebeurtenissen en kwam tot stand na een tumultueuze periode voor zowel KB persoonlijk als voor de wereld als geheel. Het idee achter het album is tijdloos eenvoudig: één man in een kamer, met zijn Weissenborn-gitaar, tien liedjes zingend.

Het geluid is schaars, biecht, emotioneel. Er zijn tinten van het vorige album in de lyrische ideeën en fingerstyle akoestisch spel, maar op deze plaat de solo Weissenborn en KB's onbegeleide stem draag de tien nummers, behalve een zachte vilten piano op één en mondharmonica van singer-songwriter Gavin Thomas op twee. Een paar vintage microfoons vingen het onverbloemde geluid van het staal op de opengestemde snaren, de onmiskenbare resonantie van de Weissenborn en de intieme vocale levering van KB.

Zes van de tien nummers zijn KB-originelen. Het titelnummer spreekt van terugkeren naar een geliefde plek en de aanwezigheid voelen van iemand die niet is langer rond. 'Driftwood Avenue' gaat over opgroeien in een kleine badplaats, met de diamanten hemel uit de kindertijd vervangen door een rood licht en een gat in de grond (KB's opvoeding omvat zowel de winderige noordoost- en zuidkust van Groot-Brittannië.) Andere liedjes beschrijven het proberen om stop de tijd om vast te houden aan iemand van wie je houdt, ging door (en faalde) pogingen tot heruitvinding, en de enigmatische ‘Comet Girl’.

KB vertolkt ook nummers van vier van zijn favoriete songwriters op de album, waarin hij zijn diepe liefde voor oude en moderne rootsmuziek onthult en voor Weissenborn gitaar als songwriting platform. 'The L & N Don't Stop Here Anymore' door Jean Ritchie, 'Johnsburg, Illinois' door Tom Waits, 'The Black Crow Keeps on Flying' van Kelly Joe Phelps en 'Maybe It's Time' van Jason Isbel.


tracks:

1. Flatlands (3:23)
2. Driftwood Avenue (4:25)
3. Comet Girl (4:19)
4. The L & N Don’t Stop Here Anymore (4:45)
5. Year Zero (3:57)
6. Johnsburg, Illinois (1:16)
7. Time Machine (3:46)
8. The Black Crow Keeps on Flying (3:04)
9. World Without You (3:49)
10. Maybe It’s Time (3:08)