© Rootsville.eu

Kenny Neal (US)
tiltle: Straight From The Heart
music: Blues - NOLA
release date: may 20, 2022
label: Ruf Records
info artist: Kenny Neal

© Rootsville 2022


Kenny Neal, een van de sterkste moderne voorstanders van de swampblues van Baton Rouge, is een bluesman uit het zuiden van Louisiana van de tweede generatie die op de hoogte is van de eerbiedwaardige bluestraditie van de regio en fantasierijk genoeg is om het in nieuwe richtingen te sturen.


photo © Rootsville

Neal werd geboren op 14 oktober 1957 in New Orleans. Zijn vader, harpiste Raful Neal, was een steunpilaar van de Baton Rouge blues, met onder meer Buddy Guy en Slim Harpo (de laatste gaf de driejarige Kenny zijn eerste mondharmonica). Op 13-jarige leeftijd speelde Neal in de band van zijn vader en op 17-jarige leeftijd kreeg hij een baan als basgitarist voor Buddy Guy. De gitarist rekruteerde een aantal van zijn getalenteerde broers en zussen om de Neal Brothers Blues Band in Toronto te vormen (broer Noel speelde later bas achter James Cotton; vijf andere Neal-broers spelen ook in verschillende bands) voordat hij terugkeerde naar de VS. In 1987 maakte Kenny Neal zijn debuut-LP voor producer Bob Greenlee uit Florida, een bijgewerkt moerasfeest dat aanvankelijk door Kingsnake Records werd uitgebracht als Bio on the Bayou.

Het jaar daarop tekende Alligator Records Neal en bracht het debuut opnieuw uit onder de titel Big News from Baton Rouge!! De jonge Neal was onderweg. Neal's zinderende gitaarwerk, stevige harp en griezelige, meer dan zijn leeftijd zang kwam hem goed van pas, en hij maakte tussen 1989 en 1994 vier albums voor Alligator Records. Een veelgeprezen 1991-stint op Broadway in een productie van Mule Bone vond hem het uitvoeren van akoestische versies van Langston Hughes' poëzie op muziek van Taj Mahal.

Kenny's 2016 release, Bloodline, werd genomineerd voor een Grammy 2017 voor Best Contemporary Blues Album en won ook twee 2017 BMA's (Blues Music Awards); één voor Best Contemporary Blues Album en de andere voor Best Contemporary Male Blues Artist. Kenny Neal, een echte levende blueslegende is DE ECHTE DEAL en meer dan ooit klaar om de blues te leveren zoals niemand anders dat kan!

Nu is er dus deze "Straight From The Heart" en dat hoor je vanaf de eerste seconde. Het album bevat 11 tracks waaraan je ziet dat zijn hart wel degelijk verloren is aan het zuiden en New Orleans. Het album wordt opgedragen aan Kenny's goede vriend Lucky Peterson maar ook aan zijn vader Raful Neal.

Na opener "Blues Keep Chasing Me" waarbij de credits gaan naar Kenny zelf krijgen we op "Mount Up on The Wings Of The King" de inbreng van Cristone 'Kingfish' Ingram, een nummer waaraan beiden kwamen mee te werken. Vervolgens zitten we met " I'll PLay The Blues For You" temidden van Baton Rouge en etaleert Kenny zijn skills op de gitaar. Op "Two Timing" wordt er medewerking gegeven door Michael Jackson's oudere broer Tito Jackson.

En kijk wie er dan opduikt. Zydeco performer Rockin' Dopsie laat zijn accordeon spreken op Louise Ana en ook op "Bon Temps Rouler" wordt het al zydeco wat de klok slaat. Typisch voor Louisiana is ook een langzame wals en met het bluesje "It's Been So Long" zou je willen dat je jezelf ginds in een of andere club waant. Van mooie liedjes gesproken. Hoe kan je beter afsluiten dan met het ritme dat New Orleans overheerst zoals op het nummer "New Orleans" en party time is het in de ons wel gekende NOLA stijl van Bourbon Street en het geluid van de Professor.

Het album wordt hier in Europa uitgegeven op "Ruf Records" en dus hopen we maar....dat de voodoo zijn werk doet...het is trouwens al van 2018 geleden.

tracks:

01 Blues Keep Chasing Me
02 Mount Up on The Wings Of The King ft. Cristone 'Kingfish' Ingram
03 I'll PLay The Blues For You
04 Two Timing ft. Tito Jackson
05 Louise Ana ft. Rockin' Dopsie Jr and The Zydeco Twister
06 It Don't Coast Nothing
07 Bon Temps Rouler ft. Rockin' Dopsie Jr and The Zydeco Twister
08 It's Been So Long
09 Someone Somewhere
10 I Got To Tell Somebody
11 New Orleans