© Rootsville.eu

Kirk Lightsey (US)
tiltle: Live at Smalls Jazz Clun
music: Jazz
release date: november 04, 2022
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kirk Lightsey

© Rootsville 2022


Op Kirk Lightsey Live in Smalls Jazz Club, geproduceerd door Cellar Music Group en de SmallsLIVE Living Masters Series, treedt de gerespecteerde pianist Kirk Lightsey in de schijnwerpers om een ​​buitengewone band te leiden door een levendig programma in de iconische Smalls Jazz Club. Al bijna zeventig jaar weet de uit Detroit afkomstige Lightsey het publiek te verbazen met inventieve originele composities en fantasierijke vertolkingen van klassieke jazzstandards. 'Live at Smalls Jazz Club' legt Lightsey vast op wat misschien bekend staat als zijn muzikale hoogtepunt. De release bevat de visionaire pianist naast gitarist Mark Whitfield, bassist Santi Debriano en drummer Victor Lewis. Zo vaak vieren we als luistergemeenschap onze jazzgrootheden wiens geweldige creatieve output en krachtige begin werden afgebroken door een tragedie - maar hoe zit het met de jazzmuzikanten die onophoudelijk hebben gefungeerd als scheppende krachten sinds hun aankomst op het toneel - die hun leven om de levendigheid van de jazzkunstvorm te promoten en te bevorderen? Deze muzikanten worden vaak over het hoofd gezien. Dat is het geval met de onbezongen held van de jazzpiano, Mr. Kirk Lightsey – de meesterpianist wiens kenmerkende geluid te horen is op iconische opnames van Chet Baker, Kenny Burrell, Clifford Jordan en Sonny Stitt, evenals op zijn talloze grond- opnames breken als bandleider.

Met Kirk Lightsey Live at Smalls hebben Cellar Music Group en SmallsLIVE Foundation het geweldige werk van de ervaren jazz-grootheid Kirk Lightsey gedocumenteerd als onderdeel van hun veelgeprezen "SmallsLIVE Living Masters Series. De oprichter van SmallsLIVE Foundation, Spike Wilner, herinnert zich zijn vroege momenten met de piano geweldig: "Toen ik een jonge man (21 of 22) was, deed ik een jas en stropdas aan en ging naar Bradley's. Ik was doodsbang. Ik herinner me dat ik in de hoek van de bar zat, stil en vol ontzag. Een vlieg op de muur, ik zag Hank Jones, Tommy Flanagan, Mulgrew Miller, Ronnie Matthews, Barry Harris, Larry Willis en tal van andere pianisten daar spelen, duetten in de hoek van de kamer. De koning van allemaal, voor mij, was Kirk Lightsey. Hij kwam altijd binnen met Santi Debriano (zijn belangrijkste man) en deze jongens verlichtten de club. Kirks glimlach was een baken in de duisternis en zijn sfeer was zo warm en genereus.

Lightsey, een legende onder ons, barst nog steeds uit zijn voegen met dezelfde fantasierijke vonk die vroege opnames zoals "Habiba" en "Lightsey 1" aanwakkerde. Lightsey's creativiteit en kracht stroomt door de tracks van Kirk Lightsey Live at Smalls en wordt alleen versterkt door zijn Company - Whitfield's verbluffende melodicisme zit perfect bovenop Lightsey's weelderige stemmen en oude associate Debriano's hartslag naast Lewis' ritmische uitvinding zorgt voor precies de juiste bounce om Lightsey's soepele harmonische jabs en vurige lyrische refreinen te ondersteunen. Op nummers als "In Your Own Sweet Way", "Lament" en "Blues on the Corner" brengt de pianist hulde aan gevallen jazzlegendes en geeft hij zijn eigen unieke flair aan hun klassieke composities - elke vurige zin komt vrij uit zijn gespierde recht- hand die de grootsheid omhelsde die door de afstamming van de jazz aan zijn eigen vingers werd doorgegeven. Lightsey's compositie "Heaven Dance" biedt een vreugdevol voertuig voor het kwartet om te verkennen. Het nummer, voor het eerst opgenomen in 1988 met Lightsey's trio 'The Leaders' met Cecil McBee op bas en Don Moye op drums, wordt hier met een vurige urgentie uitgevoerd, met verbluffende solo's van Lightsey en Whitfield. Spike Wilner merkt op: "Een heel leven snel vooruit en nu als eigenaar van Smalls kan ik mijn vriend Kirk Lightsey voorstellen aan onze dolblije menigte. De glimlach is nog steeds stralend, net als de geest. Hij is nog steeds de koning. Tijdloos en uitbundig, Kirk Lightsey is een fenomeen. Nu ben ik er trots op hem een ​​vriend te noemen. Het is met veel plezier dat we hem deze SmallsLIVE Living Masters Award kunnen geven en hem kunnen documenteren met deze geweldige band. Kirk valt op in het pantheon van New Yorkse jazzpianogrootheden en hij is nog steeds onder ons.”

tracks:

 1. In Your Own Sweet Way 10:01
  Brubeck (Derry Music Company – BMI))
 2. Freedom Jazz Dance 12:01
  Harris (Seventh House Ltd. – BMI)
 3. Pee Wee 8:57
  T. Williams (Tillmon Music Co. – BMI)
 4. Heaven Dance 4:09
  K. Lightsey
 5. Lament 13:06
  J.J. Johnson (Screen Gems-EMI Muic Inc. – BMI)
 6. Blues On The Corner 8:17
  M. Tyner (Aisha Music Company – BMI)