© Rootsville.eu

Lauren Henderson (US)
tiltle: La Bruja
music: Jazz
release date: july 29, 2022
label: Brontosaurus Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lauren Henderson

© Rootsville 2022


Veelzijdige zangeres Lauren Henderson breidt haar geluid uit op haar nieuwe album La Bruja. Door mystieke thema's samen te voegen met bekende melodieën, is La Bruja een omhelzing van Black American Music, die de Afro-Latinx-ervaring en de veerkracht van vrouwen benadrukt door middel van een betoverende, 11-track verzameling behendig gecomponeerde originelen en zorgvuldig samengestelde Latin-jazzstandaarden.

La Bruja ontleent zijn naam aan het Spaanse woord voor 'de heks'. Op haar negende vrijlating als leider, probeert Henderson gracieus een verouderde term terug te winnen die historisch gezien een negatieve connotatie heeft. Terwijl de Verenigde Staten een toppunt van twist met betrekking tot vrouwenrechten bereiken, is Hendersons empowerende onderneming een huiveringwekkende represaille tegen het bestuur van vrouwenlichamen, terwijl het een triomfantelijke weergave blijft van Hendersons kenmerkende nuance en zijden vocale palet. Ze wordt vergezeld door frequente medewerkers Joel Ross op vibrafoon, Nick Tannura en Gabe Shnider op gitaar, Sean Mason en John Chin op piano, Eric Wheeler op bas en Joe Dyson op drums. La Bruja bevat verschillende krachtige vertolkingen van Latin Jazz-standaarden, waaronder 'Veinte Años', 'Silencio' en de kwetsbare albumopener 'Perfidia', een lyrische boodschap die spreekt tot het licht en de duisternis van een onbeantwoorde liefde.

Tijdens haar studie en leven in Mexico maakte Henderson kennis met een verscheidenheid aan muzikale motieven die essentieel zouden worden voor haar artistieke groei en identiteit. "Mexico lindo blijft een pijler van mijn artistieke ontwikkeling", merkt ze op. Henderson vond waarde in de kunst van de uitgestrekte regio van Amerika als een zwarte Midden-Amerikaan zelf, en werd vooral verliefd op Jarocho-nummers, waarvan we een glimp zien op het titelnummer van La Bruja. Hendersons reeks originelen omvat het serene 'Fría', een melodieus gezang dat een geliefde oproept om dichterbij te komen en hun koude hart te verwarmen.

Ondersteund door een ongerepte ritmesectie, weeft het nummer Spaanse teksten door een betoverende groove en flow die is ontworpen om de luisteraar te vatten. Afgelopen juni bracht Henderson haar eerste originele single uit van La Bruja - "Amistad" - genoemd naar een Spaans koloniaal schip in Cuba dat bekend staat om zijn opstand van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het zwoele en mysterieuze deuntje is een fundamentele historische connectie met de Afrikaanse diaspora, zoals Henderson beschrijft, en presenteert een mix van genres en geluiden terwijl haar krachtige Spaanse teksten reflecteren op onrecht. De eclectische compositorische expressie van Lauren Henderson heeft haar muzikale output door de jaren heen verankerd en bleef de belangrijkste factor in haar overgang naar zelfontdekking. Nu deelt ze een nieuw perspectief, een die luisteraars laat zien hoe we onze eigen sterke punten kunnen charteren en boven onderdrukking kunnen vliegen. Onverschrokken verteld, is de boodschap achter La Bruja onbeschaamd oprecht, soms verleidelijk en kwetsbaar tegelijk.

tracks:

1. Perfidia (Alberto Domínguez) (3:16)
2. Veinte Años (Maria Teresa Vera) (3:01)
3. La Bruja (Jarocho – Veracruz, Mexico) (2:41)
4. Fría (Lauren Henderson) (2:55)
5. Así (Lauren Henderson) (5:26)
6. Febrero Hums (Maria Teresa Vera) (3:01)
7. La Sitiera (Rafael Lopez) – (3:08)
8. Amistad (Lauren Henderson) (5:39)
9. Deseo (Lauren Henderson) (3:25)
10. Veinte Años II (Maria Teresa Vera) (3:01)
11. Silencio (Rafael Hernández) (2:44)