© Rootsville.eu

Little Kim (B)
tiltle: Moederland
music: Country - Americana
release date: 2022
label: Starman Records
info artist: Little Kim


© Rootsville 2022


Het was op een zondagnamiddag toen we in Oostkamp Kimberley Claeys aka Little Kim leerde kennen, toen als frontvrouw van 'Little Kim & The Alley Apple 3'. Zijn brachten toen Western Swing van wereldniveau en meteen ook een reden om ze altijd te blijven volgen. Sinds 2019 mag ze zich ook het vocale uithangbord van de folkband 'Kadril' noemen maar misschien het belangrijkste in haar carrière is de stap naar een solo album.

Dit soloalbum is met 'Moederland' nu een feit. Een album in een country en americana jasje en opgenomen met een keur van muzikanten om u tegen te zeggen. Zo is er de medewerking van Guido Belcanto en zijn band met daarin Geert Hellings (gitaar) en  Andries Boone (viool en mandoline), Lieven De Maesschalck (gitaar, piano en accordeon) en Bert Huysentruyt (drums en percussie). Verder werkten ook mee Sam Vloemans (Cargo Mas), Eva De RoovereBart Vervaeck ), Hans Quaghebeur  en Bruno Deneckere mee aan dit soloproject.

Op deze 'Moederland' vinden we 12 nummers terug met vertalingen van songs van Bob Dylan, Gillian Welch, Shel Silverstein van Nathalie MerchantJack Clement en van Daniël Norgren. Bruno Deneckere en Lieven Tavernier tekenden dan weer voor de originals.

Openen doet het album in met het swingende 'Laura' een nummer waarbij de credits aan Bruno Deneckere worden toegewezen. 'In April' is dan weer meer ingetogen en een vertaling van Fair September van Gillian Welch door Lieven Tavernier. Little Kim's stem leent zich tot veel maar country gevoelige nummers zijn dan weer op haar lijf geschreven. Zo is er het country deuntje 'Een Jongen Die Ik Heb Gekend'. Het origineel luister naar 'A Girl I Used To Know' van Jack Clement en wanneer je luistert naar het nummer zal je niet verwonderlijk kijken wanneer je leest dat de vertaling ervan werd verzorgd door Guido Belcanto.

'I Waited For You' is een nummer van de Zweedse songwriter Daniël Norgren. de vertaling is er weerom eentje van Guido Belcanto die het ook in duet brengt met Little Kim als 'Zo Heb Ik Gewacht op Jou '. Country à volenté krijg je met 'Wees Niet Boos' en de kenners zullen meteen 'Don't Think Twice' herkennen van Bob Dylan met hier inclusief Belcanto op de mondharmonica. 'Neem Maar Mee' schreef Lieven Tavernier voor deze 'Moederland' en wat als een outswinger kan gezien worden op de 'Live' concerten is zeker 'Koningin van een Avond' een vertaling door Lieven Tavernier van 'Queen of the Silver Dollar' van Shell Silverstein.

Guido Belcanto zorgde vervolgens dan ook voor 'Ik Denk Dat de Dingen Zo Gaan' eentje dat origineel als 'I Guess Things Happen That Way' is van Jack Clement. Bruno Deneckere zijn tweede bijdrage is dan weer de vrolijke noot op 'De Tweede Kus'. Nathalie Merchant bracht in 2001 het nummer 'Motherland' uit. Dit inspireerde om er met 'Moederland' in het Nederlands de perfecte folksong van te maken. Mooi is zeker ook het daarop volgende 'Weeskind'. Ook hiervoor tekende Lieven Tavernier voor de vertaling van 'Orphan Girl' van de Amerikaanse singer-songwriter Gillian Welch die het uitbracht in 1996. Hier op dit album gebracht in duet met Eva De Roovere en probeer het dan maar eens droog te houden wanneer dit uit de speakers komt.

Voor de vertaling van Bob Dylan's 'If You See Her, Say Hello' zorgde dan weer Guido Belcanto die het als 'Als Je Hem Ziet' uit zijn pen liet vloeien. Helaas is het maar een enkel album al kan je best wel ook van een dubbele genieten van deze prachtige stem van Little Kim. Een besluit ten slotte van enkel maar drie letters...TOP!!!

tracks:

 1. Laura
 2. In April
 3. Een Jongen Die Ik Heb Gekend
 4. Zo Heb Ik Gewacht op Jou
 5. Wees Niet Boos
 6. Neem Maar Mee
 7. Koningin van een Avond
 8. Ik Denk Dat de Dingen Zo Gaan
 9. De Tweede Kus
 10. Moederland
 11. Weeskind
 12. Als Je Hem Ziet