© Rootsville.eu

Luis Deniz (CU)
tiltle: El Tinajon
music: Jazz
release date: may 27, 2022
label: Modica Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Luis Deniz


© Rootsville 2022


odica Music kondigt met trots de release van El Tinajón aan op 27 mei 2022 van de voor een GRAMMY genomineerde en Juno Award-winnende saxofonist, componist en pedagoog Luis Deniz. Op deze enorm gevarieerde debuutverklaring combineert de in Cuba geboren bandleider de rijke culturele invloeden van zijn opvoeding in Camaguey en Florida met zijn latere verhuizing naar Canada. Deniz heeft al tientallen jaren een indrukwekkende carrière als sideman en saxofonist, met optredens en opnames van onder meer Barry Harris, Howard Johnson, Randy Brecker, Ray Vega, Donald Harrison en Ingrid Jensen om er maar een paar te noemen. Hij heeft over de hele wereld workshops en optredens gegeven en een geluid ontwikkeld dat duidelijk over de grenzen heen resoneert. Deniz' talent voor het samensmelten van tradities staat centraal in El Tinajón, een statement dat luisteraars door een breed scala aan geluiden voert, van hardbop tot Afro-Cubaanse.

Weemoedig, emotioneel complex en gevormd met krachtige improvisatie, El Tinajón, is een diepe aftrap voor de bandleider als hij hulde brengt aan zijn begin. Centraal in de opname staat het gevoel van verlangen en de relevantie ervan voor Deniz' internationale identiteit - gecomponeerd door deze herinneringslens, ontleden Deniz's composities door zijn ervaring tijdens zijn emigratie naar het Westen vanuit Cuba. Deniz reflecteert: “El Tinajón is de naam van een aarden pot die in het begin van de 16e eeuw door de Spanjaarden naar Cuba werd gebracht. Het werd oorspronkelijk gebruikt om regenwater op te vangen in de open patio's in Spaanse stijl. Niet lang daarna werd de Tinajón het handelsmerk van de provincie Camaguey, een soort insigne.” Als immigrant uit Cuba, gevestigd in Toronto, Canada, voelde de saxofonist dat dit de meest eerlijke introductie was die hij van zichzelf en zijn zelf beschreven bescheiden begin kon geven. De ervaringen van het opgroeien in Florida, Camaguey, gecombineerd met de emoties die gepaard gaan met emigreren en een gevoel van verlangen waren de brandstof achter dit project.

Het album opent met het gedurfde saxofoon/percussie-duet "Reflexiones", een melodische meditatie over het stuwende Afro-Cubaanse ritme, Abakuá. Drummer Amhed Mitchel en percussionist Jorge Luis Torres benutten een betoverende sfeer met hun genuanceerde ritmische kriskras, hier gespeeld in de afwezigheid van harmonische instrumenten om de fijne details van traditionele percussieve noten te versterken. Met een hardhandige reeks figuren op "La Ceiba de Mayuya", is de band gebaseerd op een pedaal, terwijl de percussie en drums een driedubbele swing naast traditioneel Afro-Cubaanse bata-drummen plaatsen. Na een veelzeggende bassolo van Roberto Occhipinti beginnen Deniz en pianist Rafael Zaldivar in een geanimeerde en intensiverende uitwisseling. “Deze track is een eerbetoon aan een buurt in mijn stad met dezelfde naam. Die stad is een echt baken van Afro-Cubaanse muzikale en religieuze praktijken. Dit zou de plaats zijn geweest waar ik voor het eerst een krachtige Yoruba-religieuze ceremonie meemaakte en waar ik voor het eerst Bata-drums zag spelen.

Opgedragen aan de vrouw van de bandleider, vindt "Dutch Flower" de groep in een regelrechte popachtige powerballad, met weelderige harmonieën en een emotionele melodie op een backbeat. Zaldivar's spaarzame maar effectieve gebruik van synths breidt de sonische textuur uit, die doet denken aan verreikende, bloeiende bloempedalen. Elk een uitstekende speler in hun eigen recht, de stralende ensembleleden die samenkomen als een groep is een hoogtepunt voor Deniz: "Ik ben een groot voorstander van de kracht van een "band"-geluid, aangezien ik opgroeide en sterk beïnvloed werd door groepen zoals Irakere, Miles Davis Quintet, Branford Marsalis Quartet, onder anderen. Mijn bandleden hebben dezelfde mentaliteit en we werken samen aan het maken van muziek en kunst. Ze zijn er niet om me te helpen enige vorm van grootsheid van mijn kant te valideren, we zijn alleen zo goed als de band is!” El Tinajón bestrijkt een breed scala aan geluiden, maar houdt een rode draad door, en presenteert een meesterlijke muziekcollectie, gemaakt met Afro-Cubaanse folkloristische invloeden en geaccentueerd door Deniz' krachtige muzikaliteit. Luis Deniz legt de nadruk op ziel boven complexiteit met een toewijding aan echte zelfrepresentatie, en laat ons meteen zien waar hij vandaan komt en waar hij naartoe zal gaan op dit opmerkelijke debuut.

tracks:

1. Reflexiones
2. La Ceiba de Mayuya
3. Rumba para Camaguey/Equality
4. Entre Dos Ideas
5. Bolero
6. Gesture
7. Dutch Flower
8. Strong Together
9. Conga para Florida