© Rootsville.eu

Michael Blake (US)
tiltle: Combobulate
music: Jazz
release date: october 14, 2022
label: Newvelle Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Michael Blake

© Rootsville 2022


“Michael Blake verkent altijd de rand van zoveel verschillende delen van de New Yorkse jazzwereld. Een ‘first call’ muzikant die het liefst zelf aan de bel trekt. Country, soul, "free", swing, trad jazz, rock, muzikale tradities uit Vietnam en India, zuidelijke blues ... alles rolt rond in de tas van Michael, maar altijd met een oor gericht op de vreugde ervan.

"Bills in the Bell" en "Henry's Boogaloo" (opgedragen aan New Orleans-pianotitan Henry Butler) werden hier aangepast voor de dubbele tuba-sessie en brengen bluesy, veerkrachtig plezier in de procedure. De titelsong, "Combobulate", is een reis op zich, waarbij beide tuba's samen met de statische crossbeat van drummer Allan Mednard stuiteren. Een swingend en subtiel "Focus Pocus" is een knipoog naar het historische album Focus van tenorsaxofoonidool Stan Getz. "Strange Affair" is een swingende wals voor sopraansax, verwant aan John Coltrane's vertolking van "My Favorite Things". "Anthem for No Country" is een bewerking van Michael's album Elevated uit 2002.

Elan Mehler voegt zich bij de band ter nagedachtenis aan hun gevallen collega Frank Kimbrough. Met zijn polyritmische 12/8-groove vormt Michaels voorliefde voor koormuziek uit Madagaskar de kern van "Malagasy". Het prachtige toongedicht "Cuyahoga Valley" werd gecomponeerd door Michael's zoon Roland. Michael zocht de goedkeuring van zijn vorige werkgever John Lurie om "Bob the Bob" op te nemen. Het album wordt afgesloten met een fijn koraalarrangement van Robert Burns "The Parting Glass".

tracks:

1. Henry’s Boogaloo (5:05)
2. Combobulate (4:53)
3. Focus Pocus (4:58)
4. Cuyahoga Valley (2:20)
5. Strange Affair (3:28)
6. Bills in the Bell (7:08)
7. Bob The Bob (3:49) 
8. Malagasy (4:31)
9. Anthem for No Country (5:16) (Bonus Track)
10. Contemplation (4:17)  (Bonus Track)
11. The Parting Glass (3:44)