© Rootsville.eu

Mike Allemana (US)
tiltle: Vonology
music: Jazz
release date: April 15, 2022
label: Ears & Eyes
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Mike Allemana


© Rootsville 2022


Gitarist Mike Allemana's nieuwe album Vonology, een verzameling composities geïnspireerd op de immense aanwezigheid van NEA Jazz Master saxofonist Von Freeman. Allemana viert een van Chicago's meest gewaardeerde muzikale figuren en kanaliseert Freeman's muzikale filosofie, terwijl ze stilistisch een reeks landschappen met een groot ensemble uitvoert, uitgebalanceerd met collectieve improvisatie. Allemana wordt vergezeld door Victor Garcia (trompet en flugel), Greg Ward en Geof Bradfield (saxen), Kendall Moore (trombone) en Tomeka Reid (cello), samen met oude Freeman-bandleden Matt Ferguson en Michael Raynor (bas en drums), en een speciaal samengesteld koor voor een multidimensionaal project dat Von's nalatenschap viert en nadenkt over wat daarna komt.

Vonology is het resultaat van Allemana's artistieke beslissing om Freeman's menselijkheid en impact op de gemeenschap weer te geven in een verzameling nieuwe stukken: "Het is geen eerbetoon in de traditionele zin, maar een origineel werk dat, door middel van geluid en tekst, de manieren weergeeft waarop Von muzikaal en spiritueel verbonden met anderen en veranderde het leven van mensen.” In plaats van Freemans muzikale avonturen opnieuw te beleven, stelt Allemana zich ten doel de technicolor spirit van Von te kanaliseren. Door astrologisch onderzoek te gebruiken om muzikale methodologieën te informeren en dit te combineren met zijn gedetailleerde kennis van Freeman's werk (dat een belangrijk onderdeel vormde van zijn doctoraatsonderzoek naar jazz in de South Side van Chicago), creëert Allemana een album vol frisse geluiden die nieuw terrein in kaart brengen.

Op Vonology nam Allemana Freeman's interesse in astrologie als inspiratie en ging ermee aan de slag. "Tal van muzikanten van de generatie van Von interpreteren de wereld tot op zekere hoogte met behulp van een astrologische lens", legt Allemana uit. "Vanwege Von's interesse in astrologie, besloot ik zijn geboortehoroscoop te onderzoeken, de metingen van zijn kaart te vergelijken met wat mensen over hem en zijn muziek hebben gezegd, en met mijn ervaringen met optredens met hem." Dat, in combinatie met het blootleggen van Von's echte geboorteakte (een Weegschaal geboren in oktober 1923) suggereerde een astrologische methodologie die specifiek is voor Freeman, die Allemana vertaalde in een reeks modi die werden gebruikt om het stuk te verankeren en te ontwikkelen wat hij Freeman's 'dierenriemtonaliteit' noemt.