© Rootsville.eu

Mike Holober & Balancing Act (US)
tiltle: Don' Let Go
music: Jazz
release date: april 15, 2022
label: Sunnyside Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Mike Holober


© Rootsville 2022


Pianist, componist, arrangeur en pedagoog Mike Holober brengt de release van "Don't Let Go" uit, het nieuwste album van zijn octet, Balancing Act. Het is een toepasselijke naam voor een door Holober geleide band; in veel opzichten is Holober's beheer van zijn vele muzikale inspiraties een evenwichtsoefening. Aan de ene kant is hij vooral bekend om zijn werk met grotere ensembles zoals de WDR Big Band, de HR Big Band en het Gotham Jazz Orchestra, wiens laatste werk met Holober aan het roer, Hiding Out, een 2020 GRAMMY verdiende ® nominatie. Aan de andere kant is er het aantrekkingskracht van een nog grotere zelfverwezenlijking, van het schrijven voor en het leiden van een kleinere groep.

Na zo lang gefocust te zijn geweest op bigbandwerk bestaat Balancing Act om te voldoen aan mijn behoeften om opnieuw voor een kleinere groep te schrijven en te leiden en een volledig persoonlijk statement te maken, waarbij de vruchten van het collectief worden gecombineerd met bandleiderschap en persoonlijke artistieke doelen. Maar het balanceren is niet alleen het vinden van de goede plek tussen grote en kleine groepen; het gaat ook om het vinden van de balans tussen Holobers klassieke en jazzimpulsen.

Don't Let Go is een 14-delige liedcyclus verdeeld in twee sets - één voor elk van de twee schijven van het album - opgenomen in oktober 2019 in Aaron Davis Hall op de campus van het City College van New York, waar Holober lesgaf sinds 1995. Het is de bedoeling dat het werk in de gepresenteerde volgorde wordt gehoord, net als de liedcycli van klassieke invloeden als Robert Schumann, Samuel Barber en Ralph Vaughan Williams.

Balancing Act bestaat uit Marvin Stamm (trompet en bugel), Dick Oatts (alt- en sopraansax, fluit), Jason Rigby (tenorsax, klarinet, basklarinet), Mark Patterson (trombone), Mike McGuirk (bas) en Dennis Mackrel (drums), en zo weet je dat er geen schaarste zal zijn aan op jazz gebaseerde improvisatie. De aanwezigheid van de Braziliaanse zanger Jamile versterkt het expressieve palet en het dynamische samenspel van de groep alleen maar.

Tracks:
disc 1
1. Breathe Deep (2:10) 
2. Morning Hope (9:19) 
3. Four-Letter Words (9:10) 
4. Kiss the Ground (5:32) 
5. Burnin’ Daylight (7:10) 
6. A Summer Midnight’s Dream (4:55) 
7. Necessary (6:54)
disc 2
1. I Wonder (6:28)
2. You’re a Long Way from Home (5:52)
3. You Never Know (5:59)
4. Smile Slow (2:36)
5. Letting Go (8:11)
6. Touch the Sky (9:02)
7. Don’t Let Go (4:38)