© Rootsville.eu

Mike Morgan (US)
tiltle: The Lights Went Out In Dallas
music: Blues
release date: june 24, 2022
promotion: Continental Record Services (CRS)
info artist: Mike Morgan

© Rootsville 2022


Mike Morgan werd geboren in Dallas op 30 november 1959 en groeide op in het nabijgelegen Hillsboro, Texas. Morgan toonde als kind een fervente interesse in muziek en luisterde aandachtig naar de gepassioneerde soulgeluiden van Otis Redding en Wilson Pickett op lokale radiostations. Hij kreeg zijn eerste gitaar toen hij in de derde klas zat, maar begon het spelen pas serieus te nemen toen hij in 1985 het album van Stevie Ray Vaughan, Texas Flood, ontdekte.

Samen Met Anson Funderburgh en Shawn Pittman konden we Mike de afgelopen weken bekijken op enkele podia van de Lage Landen. Met dit 13 nummers tellende album keren we volledig terug naar de beginjaren van 'Mike Morgan & The Crawl' een era waarbij prachtige albums werden afgeleverd met onder meer de betreurde zanger Lee McBee. Openen doet Mike Morgan swingend in pure Texas stijl met 'Ding Dong Daddy'.

Mike Morgan en The Crawl maakten al snel naam als een van de beste hedendaagse bluesbands in Texas, en schreven originele nummers die vergelijkbaar waren met de klassiekers die ze kozen om te coveren. Nadat Nulisch de band in 1989 had verlaten, ging Morgan op zoek naar een zanger die zou passen bij zijn verlangen naar een bredere R&B-sound. Hij vond de perfecte match in de in Kansas City geboren en bluesveteraan Lee McBee, wiens rokerige, doorgewinterde zang deed denken aan de legendarische soulzangers uit de jaren 60 waar Morgan naar luisterde toen hij opgroeide. Het feit dat McBee ook een ervaren en gerespecteerde mondharmonicaspeler was, voegde toen meer brandstof toe aan het vuur van The Crawl.

Met 'Please Accept My Love' komen we in totaal iets anders terecht, een soulvol nummer met Christian Dozzler op piano. 'Funkafacation' is dan weer een instrumentaal nummer en zo krijgen we al meteen al de facetten van deze Mike Morgan te beluisteren. 'A Woman' is dan weerom puur de stijl van Mike Morgan. Je kan de titeltrack ' The Lights Went Out In Dallas' als groovy bestempelen en het is soms moeilijk om de stem van Mr. Morgan te herkennen zeker als er soulvolle backing vocals bij te pas komen.

Toch doet het deugd om terug de Texas shuffles en aanverwanten te horen zeker nadat het van 2008 geleden is dat we nog materiaal kregen te horen, toen met 'Stronger Every Day'. Een laiback shuffle als 'Lazy Lester' kan en mag uiteraard ook niet ontbreken en met afsluiter 'Our Last Goodbye' krijgen we zelfs een Mike Morgan te horen die wel wat weg heeft van een crooner.


tracks:

01. Ding Dong Daddy (5:03)
02. Please Accept My Love (3:00)
03. A Woman (4:49)
04. Funkafacation (4:46)
05. The Fracas By The Pecos (4:23)
06. The Lights Went Out In Dallas (3:49)
07. Aiight (4:20)
08. Workin For The Man (2:25)
09. Out In The Jungle (4:27)
10. Goin' Down To Eli's (6:39)
11. Maybe (4:23)
12. Lazy Lester (6:17)
13. Our Last Goodbye (3:34)

musicians:

Mike Morgan- Vocals tracks 1-7,9,11-13. Guitar all tracks. Lodge cornbread mold and spoon track 6
Drew Allain- Bass on all tracks except track 9
Kevin Schermerhorn- Drums all tracks except 5 and 7. Bongos track 6
Anson Funderburgh- Guitar track 5
Shawn Pittman- Piano track 7. Rhythm Guitar track 9. Guitar fills and 1st solo track 12. Vocals track 10
Reo Casey- Guitar fills and first solo track 2. Rhythm Guitar track 6. Lead guitar track 7. Rhythm and fills track 10. Piano tracks 5 and 11 Fender Rhodes track 8. Drums track 11. Native American Drum track 6
Mike Flannigan- B3 on tracks 4 and 8
Christain Dozzler- Piano track 2. Accordian track 7
Chris McGuire-Trumpet tracks 4 and 6. Tenor Sax, Baritone Sax track 4
Dave Perez- Accordian and harmony vocals track 3
Andrea Wallace- Back up and harmony vocals tracks 4,11 and 13
Pappy Middleton- Back up vocals track 5