© Rootsville.eu

Muddy What (D)
tiltle: Spider Legs
music: Blues - Roots
release date: 01 december 2022
label: Howlin' Who Records
info artist: Muddy What


© Rootsville 2022


Deze 'Muddy What?' is een blues band uit Duitsland die verrassend genoeg een zekere diversiteit in hun blues steken waardoor hun album 'Spider Legs' verfrissend over komt in een mix van blues, roots, rock en zelfs bluegrass. Het betreft hier een trio bestaande uit Ina en Fabian Spang aangevuld met drummer Michi Lang. Hun thuisbasis ligt in en rond Munchen. Het betreft hier een album met 9 originals.

Spider Legs" is de naam van het nieuwe en inmiddels vierde album van de band. Waar op de drie voorgaande albums Muddy What? typische eigen interpretaties van Bob Dylan, Jimi Hendrix of bluesgrootheden als Son House te horen waren, schittert dit album in een heel eigen licht. Want met ‘Spider Legs’ brengt het nieuwe bluestrio in december 2022 voor het eerst een plaat uit waarop alleen eigen composities staan.

Met "Dead Cigars" begint de reis naar het aangrijpend beukende ritme van deze 'Muddy What?'. Energiek en met Fabian Spangs typische, expressieve zang wordt hier op bluesmanier het verhaal van een moeizame relatie verteld. Met een krachtige, diepe bas en een dichte 12-snarige Rickenbacker-sound creëren Fabian Spang en Michi Lang een heerlijk donker en mistig bluestapijt, waarop Ina's leadgitaar soms zingt en soms met brutale wah-wah-klanken emotioneel stoom afblaast.

Met "Much Too Loud" wordt de nogal rockende introductie gevolgd door een zwevende, dansende ballad in akoestische instrumentatie met gitaar, mandoline en bas. De zachte kant van het trio is hier te horen met het percussieve ritme van bas en gitaar en het dansende en briljante geluid van de mandoline. De teksten, en dat is het hele album door te merken, vormen een charmant verteld verhaal met diepgang. Bovenal brengt de band in al zijn dynamiek, diepgang en met de impulsieve kracht waarmee het trio zowel live als op plaat die unieke aantrekkingskracht uitlokt. Niet alleen de mystieke teksten over de violist van de duivel, die gezocht wordt door premiejagers, die 's nachts in de boomtoppen zit en wiens handen als spinnenpoten over het fretboard dansen, zijn vol spanning. Minutenlang en met een nooit eindigende toename geeft het trio dit nummer tijd en ruimte om zich te ontwikkelen. Er zijn zowel suggestieve, zweverige klagende als verlossend melodieuze klanken die de luisteraar diep laten wegzinken in een wereld die de muzikanten zorgvuldig uit klanken opbouwen, als een enorme filmset. Hoeveel passie en emotie de muzikanten in hun stukken stoppen, is elke seconde te horen en te voelen.

Het feit dat het bluestrio sinds het verschijnen van het vorige album "Blues For You" niet alleen diverse onderscheidingen en culturele onderscheidingen in de wacht heeft gesleept (waaronder het winnen van de German Blues Challenge 2021), maar ook talloze andere concerten over de hele wereld heeft gespeeld (waaronder USA, Zweden, Tsjechië, Nederland en België) komt niet alleen tot uiting in de technische vaardigheden van de muzikanten, waarmee ze op dit album net zo schitteren als live op het podium.

tracks:

01. Dead Cigars
02. Much Too Loud
03. Spider Legs
04. Muddy’s Joy
05. All Your Troubles
06. Can’t Tell a Lie
07. Bassman
08. What Would I do
09. Ina’s Boogie