© Rootsville.eu

Natalie Cressman & Ian Faquini (US)
tiltle: Auburn Whisper
music: Jazz
release date: april 15, 2022
label: GroundUP
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist: Natalie Cressman & Ian Faquini

© Rootsville 2022


Auburn Whisper - het nieuwste album van trombonist, zangeres en songwriter Natalie Cressman en gitarist, componist en zanger Ian Faquini - is niet alleen een bewijs van de symbiotische muzikale samenwerking van het paar, maar ook van hun veerkracht in ongekende tijden. Auburn Whisper is geschreven en opgenomen in 2020 en ontdekt dat de twee artiesten traditionele Braziliaanse ritmes vermengen met moderne, uitgebreide arrangementen - reflecterend op mensen en plaatsen die ze missen terwijl ze vreugde ontdekken in het huidige moment.

Opgegroeid in de Bay Area, werd Cressman omringd door muziek. Haar vader, Jeff Cressman, is een gerenommeerd trombonist, producer en ingenieur, terwijl haar moeder, Sandy Cressman, een jazzzangeres en gepassioneerd vertolker van Braziliaanse muziek is. Faquini werd intussen geboren in Brazilië en verhuisde op achtjarige leeftijd naar Noord-Californië. Als jonge gitarist waren zijn interesses sterk gericht op rockmuziek. Maar dat veranderde toen hij 15 was toen hij de legendarische componist en gitarist Guinga ontmoette op Brazil Camp.

De relatie tussen Cressman en Faquini bloeide op en in 2019 brachten ze "Setting Rays of Summer "uit. Hoewel ze van plan waren om een groot deel van het volgende jaar te touren rond het veelgeprezen album, veranderde de wereldwijde pandemie hun plannen. Terugkerend naar Californië, channelde het paar hun teleurstelling in songwriting. Ze vestigden zich in een comfortabele routine, waaronder wekelijkse opnamesessies in de thuisstudio van Jeff Cressman.

eVel van de nummers op Auburn Whisper zijn beïnvloed door het unieke tijdperk waarin ze zijn geschreven - en de regenboog van emoties die opkwamen tijdens de lockdown. Draden van verlangen en weeklagen verstrengelen zich met vreugdevolle herinneringen en introspectieve contemplatie. "Segredo De Dadá", bijvoorbeeld, vindt Faquini verlangend om zijn grootmoeder (bijgenaamd "Dadá") in Copacabana te bezoeken. Toen hij het expressieve lied naar Guinga stuurde, voelde de componist zijn eigen saudades voor Brazilië Camp, dat werd geannuleerd tijdens de pandemie. Geïnspireerd voegde Guinga teksten toe, die surrealistische, naast elkaar geplaatste beelden van Rio en Noord-Californië opriepen. Evenzo schildert het aangrijpende "Rear Window" (genoemd naar de klassieke Hitchcock-film) een scène van isolatie en verlangen.

Aan de andere kant van het spectrum gaat het dromerige "Already There" - dat het paar hun "Pandemic Anthem" noemt - over het accepteren van iemands huidige staat van zijn en moedig het onbekende tegemoet treden. Inheemse Braziliaanse folklore doordringt ook het album, dankzij Iara Ferreira - een frequente medewerker van Faquini, die het grootste deel van Auburn Whisper's Portugese teksten schreef. "Iara's woorden versmelten zo mooi met de muziek", zegt Cressman vol bewondering. "Ze heeft altijd een heel passende betekenis die past bij de sfeer van het nummer." Een van de vele voorbeelden is het geestige openingsnummer, "Afoxé pra Oxum", dat verwijst naar Oxum - de godin van rivieren, watervallen en zoet water. Het meditatieve nummer is ingesteld op een fundamenteel ijexá-ritme en bevat een traditioneel gezang voor de godheid, die ook een symbool is van vruchtbaarheid, schoonheid en rijkdom.

"Braziliaanse muziek en cultuur is een mix van Afrikaanse, Europese en inheemse tradities", legt Faquini uit. “Inheemse woorden maken deel uit van het Braziliaans Portugees en dragen bij aan het ritme van de taal, dus daar denk ik altijd aan als ik liedjes schrijf.” Een bijzonder percussieve vocale uitvoering is te horen in "Curandeiro", waarin het duo zingt over een genezer die zorgt voor de Mundukuru-bevolking van de Amazone. Het nummer verwondert zich ook over de vitale verbinding van de mens met de natuur - een ander prominent thema van Auburn Whisper. De heldere "Benção de Iansá", ondertussen, biedt een zegen aan Iansá, de godin van wind, storm, bliksem en vuur, die vaak wordt opgeroepen om de pijn van de moeilijke momenten van het leven te verzachten.

tracks:

1. Afoxé (3:42)
2. Rear Window (5:18)
3. Canaa (3:31)
4. Auburn Whisper (4:47)
5. Benção de Iansá (4:10)
6. Segredo de Dadá (3:34)
7. Cazadero (3:18)
8. Curandeiro (4:00)
9. Already There (4:16)
10. Ralando Coco (3:56)
11. Hood River (4:28)
12. Doutor Escobar (2:13)
13. Madrugada (3:06)