© Rootsville.eu

Neil Swainson (Can)
tiltle: Fire In The West
music: Jazz
release date: august 19, 2022
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Neil Swainson

© Rootsville 2022


Neil James Sinclair Swainson is een Canadees jazzcontrabassist. Swainson begon zijn carrière in Victoria, British Columbia, toen hij bezoekende Amerikaanse muzikanten steunde, zoals Herb Ellis, Barney Kessell en Sonny Stitt.

De eerste release van deze bassist sinds 1987 bevat stukken die de gedurfde interacties van de componist met cruciale plaatsen in ruimte en tijd vertegenwoordigen, en met de jazzvernieuwers wiens paden elkaar kruisten. Fire in the West is een zeldzaam kijkje in de innerlijke wereld van een muzikant die een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht als een afhankelijke briljante sideperson voor opmerkelijke muzikanten als Woody Shaw, George Shearing en Roberta Gambarini. Swainson is in goed gezelschap op deze opruiende kwintet-release met pianist Renee Rosnes en drummer Lewis Nash aan zijn zijde in de ritmesectie; en met trompettist Brad Turner en tenorsaxofonist Kelly Jefferson die de frontlinie van het ensemble vormen.

Fire in the West is in veel opzichten een sonische analoog aan Swainson's opnamedebuut 49th Parallel, 35 jaar geleden uitgebracht. Het was toen dat het publiek voor het eerst kennismaakte met de suggestieve compositorische esthetiek en opmerkelijke scherpzinnigheid van de bassist om te arrangeren met de kwintetcontext in gedachten. 49th Parallel zag Swainson naast onnavolgbare jazztitanen Joe Henderson, Woody Shaw, Jerry Fuller en Garry Williamson. Swainsons terugkeer naar het opnemen en naar zijn iconische kwintetgeluid werd geïnspireerd door een concert in Bamfield, British Columbia, waar hij voor het eerst verliefd werd op de unieke tenor-trompetkoppeling van Kelly Jefferson en Brad Turner. Swainson is al lange tijd fan van de frontlinies van de bands uit de jaren 50 van Miles Davis, Art Blakey en Horace Silver (voor wie zijn deuntje "Silver Mine" is opgedragen). pianist Renee Rosnes (met wie hij in de grensoverschrijdende band Free Trade uit de jaren 90 had gewerkt) en Lewis Nash rond deze stilistische post-bop-opvatting.

Deze vijf meesters van hun respectievelijke instrumenten, verenigd in de intersectionaliteit van swing, smaak en fantastisch spel, kwamen samen voor een concert (en deze opname) gearrangeerd door Cory Weeds van de Cellar Music-groep, in het prachtige Kay Meek Arts Centre in North Vancouver. "Ik had iedereen eerder ontmoet en met iedereen gespeeld", vervolgt Swainson, "maar nooit allemaal samen. Ik heb de hitlijsten echter van tevoren opgestuurd, ze hebben allemaal hun best gedaan op deze redelijk veeleisende deuntjes en als gevolg daarvan was er geen stress. We zeilden gewoon door het optreden en de opname.” Met compositorische toewijdingen aan muzikale invloeden (de eerder genoemde "Silver Mine"), aan impactvolle plaatsen ("Kyushu", een muzikale weerspiegeling van Swainson's tijd doorgebracht op dit Japanse eiland), aan mensen ("Fell Among Thieves" verwijst naar een bijbelse parabel die Swainson betrekking heeft op enkele "geweldige" mensen die hij heeft gekend die in moeilijk gezelschap en onder moeilijke omstandigheden verzeild raakten), biedt deze nieuwe opname een persoonlijk kijkje in Swainson's muzikale en compositorische geest. Wat betreft de titeltrack: "'Fire in the West' kwam naar me toe toen ik in de zomer van 2021 naar Vancouver vloog. Hoewel we tweeduizend voet omhoog waren, vlogen we dwars door de rook en over de wijdverspreide branden die veroorzaakten destijds grote schade in de Okanagan-vallei.” Voor een deel van Canada dat - tussen natuurrampen, overstromingen en interieurbranden, om nog maar te zwijgen van COVID - de laatste tijd zoveel heeft meegemaakt, is het feit dat deze inspiratie zich kan manifesteren in een meeslepende en belangrijke nieuwe Canadese jazzplaat welkom nieuws inderdaad. Fire in the West, de langverwachte tweede release van de Canadese bassist, bevat een all-star cast van muzikanten die materiaal uitvoeren dat net zo diep verankerd is in het ethos en de sonische onderbouwing van jazzmuziek als hun gevierde componist, de heer Neil Swainson .

 

tracks:

1. Fire in the West 5:46
2. Fool’s Gold 5:08
3. Cascades 7:41
4. Standing Back 7:26
5. Fell Among Thieves 5:30
6. Kyushu 5:05
7. Late Afternoon 7:53
8. Near North 6:04
9. Gone Away4:51
10. Silver Mine 4:18