© Rootsville.eu

North Mississippi Allstars (US)
tiltle: Set Sail
music: Roots - Contempory Blues
release date: 2022
label: New West Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: North Mississippi Allstars

© Rootsville 2022


Niets gaat dieper dan familiebanden. Broers, zussen, vaders, moeders, zonen en dochters begrijpen elkaar op het zuiverste niveau. Wanneer families zich verzamelen rond muziek, spreken ze deze vaak onuitgesproken band hardop en tot bestaan. Na 25 jaar, twaalf albums, vier GRAMMY® Award-nominaties en overal uitverkochte shows, openen North Mississippi Allstars hun wereld opnieuw op hun dertiende album, Set Sail [New West Records], en verwelkomen andere familie (door bloed en door de weg) in de plooi.

Zoals de legende zegt, begonnen Luther en Cody Dickinson de band in 1996 als een los collectief van gelijkgestemde muzikanten van de tweede generatie die een lokaal repertoire en een regionale stijl deelden. In de loop der jaren veranderde de line-up door het ontwerp en elke volgende plaat bood een andere combinatie van medewerkers. Deze keer ontgonnen ze de talenten van Jesse Williams op bas en Lamar Williams, JR. op zang. Tijdens de Allman Betts Band Family Revival kwamen de Dickinsons voor het eerst in contact met Lamar, de zoon van de Allman Brothers-bassist Lamar Williams, Sr., werden snelle vrienden en medewerkers en maakten uiteindelijk de weg vrij voor Set Sail.

En zeggen dat er nog steeds festivals op zoek zijn naar goede bands en dito muziek. Aan deze luister maar eens naar deze "Set Sail" met als titeltrack een soulvolle opener om u tegen te zeggen. In navolging van Up and Rolling uit 2019, dat een Award ontving in de categorie "Best Contemporary Blues Album", zet Set Sail de traditie van de band voort om rootsmuziek te maken die een opmerkelijke variëteit vertoont.

Luther en Cody Dickinson graven zich in met de productie en verschillende gitaarklanken; de plaat bruist van harde maar ingetogen groove, volwassen volksmuziek. Luthers brede gitaarstijl bevat jazzriffs, psychedelische geluiden en soulvolle slides. Drummer en multi-instrumentalist Cody maakt gebruik van rootsmuziek, rock, jazz, rap en andere stijlen om ritmes te creëren die de geluiden van de band voortstuwen en vooruit helpen. Hun twee esthetieken combineren om de unieke stijl van de band te creëren, "Primitive Modernism", waarbij het nieuwe en het oude, traditionele en futuristische, bewerkte teksten en geïmproviseerde muziek worden gecombineerd. Over de eerste single en titeltrack “Set Sail Part I” [feat. Lamar Williams, JR.] rijdt een riff recht uit de Zuidelijke Delta in de omhelzing van een blazerssectie terwijl het vocale samenspel op de lijn suddert.

Cody heeft slechts een paar slagen nodig om de titelsnede af te trappen om de funkbasis van het album te vestigen, en schittert bijzonder helder op "Juicy Juice", een grappige hip-shaker die Prince zou kunnen doen blozen. De Dickinsons zijn altijd genereus in het delen van de schijnwerpers, en R&B-veteraan William Bell put uit zijn Stax-roots door de leadvocal te nemen op "Never Want to Be Kissed", dat zwaait op een bed van zowel strijkers als horns. harisse Norman helpt met call-and-response-vocalen op het dansnummer "See the Moon", en John Medeski draagt ​​​​toetsenbordkleuren bij op twee stukken. Het slotdeuntje, "Authentic", legt uit hoe de broers doen wat ze doen.


tracks:

1. Set Sail part I (Featuring Lamar Williams Jr.)
2. Bumpin’
3. See the Moon (Featuring Lamar Williams Jr. and Sharisse Norman)
4. Outside (Featuring Lamar Williams Jr.)
5. Didn’t We Have a Time
6. Never Want To Be Kissed (Featuring William Bell)
7. Set Sail part II (Featuring Lamar Williams Jr.)
8. Juicy Juice
9. Rabbit Foot (Featuring Lamar Williams Jr.)
10. Authentic (Featuring Lamar Williams Jr.)