© Rootsville.eu

Oz Noy, Ray Marchica & Ugonna Okegwo (US)
tiltle: Riverside
music: Jazz
release date: january 21, 2022
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2022


Oz Noy, Ray Marchica en Ugonna Okegwo presenteren Riverside, op 21 januari 2022 via Outside in Music. Hun eerste release als trio, Riverside, is een frisse, levensbevestigende verzameling normen die voortkomt uit de spontaan samengestelde buitenjams van de groep die tijdens de lockdown in Riverside Park, New York City worden gehouden. Als individuen heeft dit dynamische trio een breed scala aan optredens: Okegwo als een gevierd sideman met Jacky Terrasson en Tom Harrell, Marchica als Broadway- en sessiespeler (plus twee albums als leider) en Noy als een van de meest gewilde fusion-muzikanten. individuele stemmen. Alle drie hebben ze de afgelopen twee decennia in de New Yorkse scene gewerkt, dus toen de COVID-19-lockdown toesloeg, was dit een enorme klap voor zowel hun levensonderhoud als hun creatieve geest. Toen kwam de zomer en deed zich de kans voor voor aan huis gebonden muzikanten om elkaar te ontmoeten en buiten te spelen. Oz riep zijn buren Ugonna en Ray op en nodigde hen uit in het park voor een jamsessie - Ugonna rechtop, Marchica met een klein drumstel en Noy op elektrische gitaar, met een versterker op batterijen.

De sessies gingen door tijdens de zomermaanden tot het weer omsloeg in oktober. Maar in plaats van volledig in te pakken, ging de groep de studio in, tevreden dat ze een geluid en een gevoel bij de groep hadden gecreëerd. "Het heeft mij gered, het heeft ons allemaal gered - muzikaal en mentaal", zegt Marchica. De schoonheid straalt door de creatieve, maar hands-off arrangementen van het trio. "All The Things You Are" begint met een monnik-achtige kilter, Noy die luchtig over de veranderingen en in een aantal mysterieuze gebieden raast, vooral in het vamped einde, dat de tijd moeiteloos uitrekt. "Anthropology" loopt behendig op zijn tenen door de schokkerige lijnen van Charlie Parker, en "Have You Met Miss Jones" zet het ritmische bedrog voort, glijdend voort terwijl Noy tussen soepel, recht spelen en ontspannen swing slingert.

"Billie's Bounce" krijgt een make-over van Noy, die 'een manier vond om het als een ballad te spelen, een langzame blues geharmoniseerd op een andere manier'. "Riverside Blues" voegt een nieuwe dimensie toe aan de plaat, een schuifelende 12/8 bluesrock geschreven in een van de jams in het park. "6/8 Lunch Break" is een kans voor Marchica om zijn spullen te laten zien tijdens een uitgebreid solo-intermezzo. Dan komt een intrigerende vrije vorm van "Out Of Nowhere" die het ondoorzichtige omarmt, voordat een stormachtige kijk op "Donna Lee", waar Noy serieuze karbonades laat zien. Het is spaarzaam gearrangeerd, waardoor solo-bijdragen van Noy en Marchica zich op natuurlijke wijze ontvouwen voordat een abrupte stop het trio tot stilstand brengt. "This Could Be a Start of Something Big" is geschikt voor de groep; in wat Okegwo's eerste kennismaking met de standaard was, groeide het arrangement van de groep organisch van week tot week, in combinatie met de snel ontwikkelende banden die het trio samenbinden. Het album eindigt met een andere noot - "Sunny" injecteert het klassieke nummer van Bobby Hebb met een gezonde dosis muzikale serotonine, in een rockende, soul-fueled hoes die de groep terugvoert naar waar ze begonnen - de zonovergoten omgeving van Riverside Park.