© Rootsville.eu

Pepper Adams & The Tommy Banks Trio (US)
tiltle: Live at Room at the Top
music: Jazz
release date: 2022
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Pepper Adams (1930-1986)


© Rootsville 2022

 

Adams staat bekend om zijn uitstekende ritmische gevoeligheden en melodische vindingrijkheid en is in volle vorm op Live at Room at the Top met opvallende solo-optredens die zijn status als veelzijdige en fantasierijke saxofonist verder versterken. Gary Carner, auteur van Reflectory: The Life and Music of Pepper Adams, onderstreept de 'langdurige teleurstelling' die Adams tijdens zijn carrière heeft ervaren als iemand die vaak werd genegeerd als een echte innovator. Hoewel de reputatie van Adams indrukwekkend was, werkte het soms tegen hem. Vooral bekend om zijn werk met John Coltrane, Charles Mingus, Lee Morgan, Donald Byrd en talloze andere jazzlegendes, wierp de belangrijkste locatie van de saxofonist aan de zijkant een schaduw over zijn lot als leider. De langverwachte opgraving van een band als Live at Room at the Top zal helpen een dergelijke claim te laten varen, want er zijn er maar weinig zoals zij. Met slechts een handvol optredens waarin Adams op de voorgrond staat, is Live at Room at the Top niet alleen een cultureel artefact, maar een kritische en noodzakelijke rechtvaardiging van zijn meesterschap.

Op disc 1 staat een vertolking van Thad Jones' 'Three and One'. Jones was een van Adams' grootste invloeden, en als zodanig selecteerde Adams bijna altijd een paar van de deuntjes van zijn voorbeeld om op te treden tijdens optredens. Een verheven precedent wordt op deze opener gezet, waardoor de indruk wordt gewekt dat de creatieve vermogens van Adams zowel overvloedig zijn als alleen maar opwarmen. Na deze zinderende inleiding kondigt Adams zich terecht aan door middel van een originele ballad, 'Civilization and Its Discontents', een compositie die een paar jaar later verschijnt in zijn discografie over Ephemera (1974). Samen met de originele "Patrice" zijn dit de enige bekende live-uitvoeringen van de twee originelen van Adams. In de loop van zijn avond in Alberta werden Adams' harmonische articulatie, ritmische beheersing en consistentie alleen maar meer gedefinieerd. Adams gebruikt 'Oleo' van Sonny Rollins als een andere ruimte voor een solo van 11 minuten (op dit moment heeft hij dat al twee keer gedaan op 'Three and One' en 'Patrice'), iets waar Basile onze aandacht op vestigt in zijn interview met onkruid. Carner voegt er in zijn essay aan toe dat Adams een liveset normaal gesproken zou eindigen met "Tis", waarvan we ook zouden kunnen aannemen dat dit het einde is nadat het live-applaus te horen is als het nummer sluit; maar Cellar biedt meer.

De tweede schijf sluit af met een golf van standards, het oude showdeuntje "Time on My Hands" en het zeer gepassioneerde "Stella by Starlight". Velen noemden hem een ​​'jazzman' - iemand die onder alle omstandigheden en zonder excuses zou spelen. Met een postume release als Live at Room at the Top vinden luisteraars een nieuw begrip van deze meedogenloze geest. Onbewerkt, indrukwekkend melodisch en ideologisch uitgebreid, is Pepper Adams' schittering op Live at Room at the Top een betoverend avontuur dat de erfenis van een echte uitvinder ontvouwt en versterkt.