© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: Koeln/Musicon 2CD
music: Blues
release date:2022
label: Ralph de Jongh Records
info artist: Ralph de Jongh


© Rootsville 2021


Wie dacht dat richting einde 2022 de Nederlandse blueszanger Ralph de Jongh in een productief dipje zou zitten is er aan voor de moeite. Misschien ligt het aan ons, de recensenten. Voor me liggen alweer 2 dubbele schijfjes die als vanouds leuk zijn om te beluisteren. Leuk is misschien niet het juiste woord want telkens weer zijn Ralph's opnames een openbaring voor de bluesliefhebbers onder ons.

Nu in de CD speler steekt de dubbele 'live' regsitratie 'Koeln/Musicon. Het eerste album is de opname van een live concert dat plaats vondt in 'Die Kantine' in Keulen. Opener is 'Shake Your Body With Me' en daarmee bevinden we ons duidelijk in de Delta. De rauwe resonator klanken snijden door merg en been en brengen blues van het allerhoogste niveau.

Op 'You're So Good' zijn de special gitaar effecten en de wah wah die de doorslag geven gevolgd door pure rock 'n roll. 'Burden Of Man Funk' begint met een immense drumsolo alvorens de stoelen aan de kant kunnen. Eerder een psychedelisch bluesje dat toch tot de verbeelding spreekt. Met nummers als 'I’m Just Learning to Read In Between The Lines' en 'Climbing The Mountain' is er spraken van een spreekwoordelijke cool down.

Zo is ' I Had A T On My Guitar' dan weer ontegensprekelijke rock 'n roll te noemen, één van de handelsmerken die deze Ralph de Jongh wel eigen is. Met de Mississippi saxofoon in aanslag is 'Wanna Sing Everyday' een gospel akoestisch geïnspireerd bluesje daar waar je met 'Brings It Home To His Woman' in je gedachte terug kan keren naar de cottonfields. Beginnen met Elmore James overgaan naar pure rock 'n roll om dan te eindigen met Chuck Berry's 'Oh Carol' het is niet iedereen gegeven maar Ralph de Jongh, die kan het.

Het tweede hebbedingetje van dit dubbel album kwam tot stand in 'Musicon' in Den Haag.Het is algemeen bekend dat met band er steeds een link gelegd kan worden met de klankkleur van Mick Jagger. Wel met opener 'Bring Me Home Tonight' kan je met het sluiten van de ogen de Stones beluisteren tijdens hun blues era. Mooie blues krijg je dan weer op 'Walking With My Hands Behind My Back' en let goed op de howlin' voice van Ralph. Dit gedeelte van het dubbel album is relatief rustig te noemen maar het mag al eens om zo uit een delirium terug naar de realiteit te keren.

It's a rockin' party again met het beluisteren van 'It's Alright' net als op het opzwepende 'Harry' met 'That’s My Favourite Curve' als prachtige rock ballad. 'Are You Ready' hoeft hij niet eens te brengen want we waren al klaar vanaf het eerste nummer. 'The End' is er eentje van The Doors maar betekent hier met het nummer 'Love In Vain' het einde van ongelooflijk knap luisterplezier.

tracks:

01. Shake Your Body With Me (Live) (6:16)
02. You’re So Good (Live) (6:01)
03. Burden Of Man Funk (8:10)
04. I’m Just Learningto Read In Between The Lines (5:30)
05. Climbing The Mountain (7:26)
06. I Had A T On My Guitar (10:46)
07. Wanna Sing Everyday (4:37)
08. Brings It Home To His Woman (10:17)
09. Swimming In The Sea (6:12)
10. Sweet Rock & Roll (6:58)
11. Oh Carol (Live) (4:10)

01. Bring Me Home Tonight (Live) (5:25)
02. Walking With My Hands Behind My Back (5:17)
03. Flapping With Your Coat (8:11)
04. Surrender (Live) (9:17)
05. That’s How I Try (Live) (10:46)
06. It’s Alright (Live) (6:37)
07. Harry (Live) (9:42)
08. Heartache Man (Live) (3:55)
09. That’s My Favourite Curve (3:53)
10. Are You Ready (Live) (8:35)
11. Love In Vain (Live) (8:01)