© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: MIKO 2CD
music: Blues
release date:2022
label: Ralph de Jongh Records
info artist: Ralph de Jongh


© Rootsville 2021


Een biografie schrijven over de Nederlandse bluesman op klompen gaat misschien vlugger dan het bespreken van de ganse reeks albums die hij reeds op de markt heeft gebracht. In september van dit jaar moet er in de 'Farm Studio' een bijzondere intieme sfeer hebben gehangen toen Ralph de Jongh en Viloist Miko Mikulicz deze plaats kwamen te betreden.

Het doel werd het inblikken van dit dubbel album 'MIKO' met daarop 26 nummers in zijn totaliteit. Een vreemde samenwerking zal je jezelf afvragen maar geloof me na het beluisteren van dit album zal je pas deze kronkel begrijpen. Miko speelt viool en piano sinds hij 5 jaar oud was. Door zijn examen op de Highschool in Hannover werd hij statig erkend gediplomeerd violist, jawel, iets voor orkest en klassiekerfreaks. Toen hij 15 jaar was kruiste Pink Floyd zijn pad en werd de droom van zijn moeder om hem als klassiek violist te zien richting prullenmand en zo werd viool spelen en rock een hele uitdaging.

Geen rock 'n roll dit keer of je moest de samenwerking van akoestische gitaar en viool als dusdanig interpreteren. Zelfs de klankkleur van Ralph leent zich in de nummers en klinkt bij wijlen zelfs bewonderingswaardig zoals te al horen op opener 'Find The Silence Deep Inside'. Zelfs breekbaar met momenten. De weemoedigee klanken van Miko's viool doen de rest. Als je denkt dat 'Motor Running' een biker roadsong is ben je er ook aan voor de moeite en op 'City Lights' voel je zo de avondgloed over je heen vallen. Even neemt het duo ons mee naar de Toeareg, de bewoners van de Mali woestijn.

Ook het tweede gedeelte gaat verder in hetzelfde timbre en bij wijlen wordt de Jagger klank van Ralpf de Jongh deze van een Yusuf Islam aka Cat Stevens. Ook hierop wordt je meegenomen door Miko en Ralph op een nog voor vele blues liefhebbers onontgonnen terrein. Uiteraard enkel te beleven in een club waar het rumoer wordt gebannen. 'My Brother' is dan even een weerkeren naar de echte blues net als bij het afsluitende 'Sing Just One More Song'. De blauwe kip op de cover was beter een gouden geweest want deze Ralph de Jongh blijft de kip met de gouden eieren.

tracks:

CD 1

 1. Find The Silence Deep Inside  
 2. Swimming Waiting To Drown
 3. As The Mist Clears
 4. Waiting For A Little More
 5. Life’s Good Enough
 6. Dreamers In This Night
 7. Hear The Water Running
 8. Motor Running
 9. My Father Said
 10. And My Self
 11. City Lights
 12. Blues In B Ralph
 13. Searching For Tinariwen
 14. Growing To Another Dimension

CD 2

 1. Here In The Eye
 2. Dark With One Light
 3. Here At The Sunrise
 4. Everyday Walking
 5. Friend
 6. Sing The Heart Out
 7. Waiting Here
 8. My Brother
 9. As I Transpose In You
 10. Ring The Bell
 11. Celtic Bravoure
 12. Sing Just One More Song