© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: T&R
music: Blues
release date: 2022
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh

© Rootsville 2021


Zo maar enkele maanden zonder nieuw werk van onze favoriete blues man uit Nederland lijkt wel of we in een ontwenningsprogramma zijn verwikkeld. Een plots is daar 'T&R'. Een nummer plakken op het hoeveelste album dit is daar begin ik al lang niet meer aan. Het is zelfs zo dat eenzelfde album ook gelijkgesteld is aan diverse uitgaven, maar nooit hetzelfde. Een 'Best of' zou nog eens een helpende hand uitsteken naar de blues radiozenders want zo hoeven ze voor de rest van die dag geen andere programmatie te doen ;-)

Ralph de Jongh is kunstschilder, afgestudeerd filosoof en blueszanger. Hij werd ontdekt door Harry ‘Cuby’ Muskee, singer-songwriter van Cuby + Blizzards, die hem omschrijft als een echt rauw talent met een geweldig gevoel voor blues. Zijn sound is enkel verbonden aan zijn blues, de Ralph de Jong Blues, an era that never ends. Mijn ontdekking van deze 'Ralph de Jongh kwam er in 2007 en een jaartje later palmde hij met het grootste gemak 'Duvel Blues' in. Nog een grotere openbaring kwam ik te verwerken toen deze blues troubadour op Swing aantrad met een volledige band maar zoals Cat Stevens aka Yusuf Islam in 1967 reeds schreef, the first cut is the deepest.

Op de versie van 'T&R' die ik in hadden kreeg staan 12 nummers en zo kan deze uitgave weerom als een 'Limited Version' worden beschreven. Het album werd opgenomen in 'On The Farm Studio's' met live arrangementen van Tim Birkenholz en Ralph de Jongh, en zo ook een verduidelijking is voor waar de titel 'T&R' vandaan komt. Een album dat is doordrenkt van de intimiteit en daardoor akelig mooi is zoals het beklijvende 'Straight Form The Heart'.

Opener 'Bleedingbleedingbleedingheartstandingforyou' is van het niveau waarbij iedere singer-songwriter zijn gelijke in komt te herkennen, welk genre ook. Ieder van de, hoeveel is moeilijk te tellen, nummers die uit de pen vloeiden van deze Ralph de Jongh zijn getekend door een zeer intens karakter en van uitzonderlijke kwaliteit of het nu songwriters werk is of pure rock 'n roll.

Op 'The Raindrops of Your Life' lijkt het wel of ook deze Ralph de Jong inspiratie is gaan halen bij namen als Cat Stevens of steker nog in navolging van de papa van Norah Jones, Ravi Shankar. Zijn vocale skills en beklijvende klankkleur zijn evenwel onvergelijkbaar. Een album waarbij ik na 'These Stretches Turned Out Too Long' het beluisteren kwam te onderbreken om me zo volledig van de wereldse geluiden af te zonderen en zo de herstart aan te vatten.

Zo neemt 'Straight Form The Heart' je mee in een oorverdovend gevoel van stilte en is er op 'Goesbangbangbang' niet eens bang bang te horen. 'Sun Come Trough My Heart' is helaas dan weer het einde van deze uitgave van 'T&R' met als een obligate repeat als gevolg. Om een beetje met de woorden van Mick Jagger te eindigen, I got sympathy for this devil...


tracks:

 1. Bleedingbleedingbleedingheartstandingforyou 
 2. Bleeding Change Of The Sun
 3. The Raindrops of Your Life 
 4. As We All Dissolve
 5. These Stretches Turned Out Too Long
 6. Taking Long
 7. Rum-bone
 8. Straight Form The Heart
 9. And My Mother and Father Shining on the Same Tree
 10. Go! The Sky
 11. Goesbangbangbang
 12. Sun Come Trough My Heart