© Rootsville.eu

Reverend Nathon (US)
tiltle: Volume I
music: Blues
release date: 2021
label: independent
info artist: Reverend Nathon
info promotion: Night Train PR

© Rootsville 2022


Nathon Dees, geboren in Sheldon, Texas, brak al vroeg met muziek toen hij lokale en internationale acts zag optreden in het wereldberoemde strandresort Magnolia Gardens, waar artiesten als Elvis Presley, Bob Wills en Rusty Fielding regelmatig speelden. De carrière van Nathon Dees als professionele muzikant begon op 17-jarige leeftijd toen zijn band "Texas Metal" met de Texas basgitaarlegende Art Napoli opende voor het nu beroemde tweede jaarlijkse Wood Shock-festival in Dripping Springs, Texas, geproduceerd door Blain Hurlburt. Het evenement omvatte legendarische Texas-artiesten als Daniel Johnson, Tales of Terror, The Hickoids, Poison 13, Scratch Acid en vele iconische Texas-punk- en metalacts uit die tijd.

Met deze band en de daaropvolgende bands speelde Nathon Heavy Metal met Austin-gitaristen als zijn jeugdvrienden Ahmed Garcia, Guy Elder, Mike English en Art Napoli, die later de metalband Hurlant oprichtte en toerde met onder meer de wereldberoemde Texas-artiesten Pantera en Helstar. Gedurende deze tijd had Nathon de eer om auditie te doen voor de Prog Metal Band Watchtower nadat gitarist Billy White was vertrokken om George Lynch in Dokken te vervangen. Toen hij begin twintig was, had Nathon de rockmuziek verlaten nadat hij zich tot het christendom had bekeerd en een erkende en gewijde predikant was geworden. Tijdens zijn tijd in de bediening trad Nathon op voor publiek over de hele wereld in het lofprijs- en aanbiddingsteam van Abundant Life Church in LaMarque, Texas, wereldwijd uitgezonden via Daystar Network en TBN voor een wekelijks publiek van 3 tot 5 duizend mensen. Gedurende deze tijd vormde hij ook de christelijke rockband Antidote en speelde hij met iconen in de christelijke muziekindustrie zoals Tommy Hales van Ocean en de huidige #1 Christian Metal-band in Texas, Shining Force. Tijdens zijn tijd bij Abundant Life trad Nathon op voor de ministeries van Kenneth Copeland, Jesse Duplantis, Walter Hallem en Oral Roberts.

De debuutrelease "REVEREND NATHON Volume One" staat al meer dan 60 opeenvolgende dagen in de Global Top 20 van Reverbnation's Blues Charts met zware spins op singles als Deep, Walkin On, Goin Fishin, I Find Hope en A Love Like Yours. Naast zijn achtergrond in metal, gospel en blues trad Nathon ook op met Whitey Ray Huitt, de inductant van de Texas Hall Of Fame en zijn levenslange vriend en mentor steelgitaarlegende Emmett Roch als Americana singer-songwriter en heeft hij twee originele akoestische cd's op zijn naam staan. en met twee opgenomen singles met Emmett en Whitey Ray. Nathon is momenteel in voorbereiding om zijn tweede release op te nemen als "REVEREND NATHON" in januari met Gary Delz op drums, Emmett Roch op Fuzztone Pedalsteel en zijn zoon, bassist en producer Teagan Shunkwiler ter voorbereiding op een landelijke en Europese tour in 2021 die de verzakkingen zal toestaan van de Covid 19 pandemie. In zijn discografie is Nathon Dees de aanbevolen gitarist op zeven verschillende studioalbums met artiesten als Whitey Ray Huitt, Emmett Roch, A.J. Mac van Thunderosa, Art Napoli, Gary Delz en anderen Texas-muziekpictogrammen. Nathon is ook een auteur van verschillende boeken die op Amazon kunnen worden gekocht. Nathon gebruikt Fender Stratocasters, Marshall Amps, een Morley Bad Horsie Wah Pedal, een Jim Dunlop chromen slide, een Fender Bluesbreaker Amp, een Jet City 20 JCA Amp en Ernie Ball Super Slinky Strings. Hij speelt ook een Kona akoestische gitaar en soms een Epiphone SG-gitaar voor zijn feature slide-werk.

Zoals je mag hopen van een trio uit Texas, begint het album met de ZZ Top-achtige van “Darker Shade Of Blues”. Het is meteen duidelijk dat dominee Nathon zich aan de rockin' kant van bluesrock bevindt, met ook een gezond stukje Southern Rock in de mix. De slangachtige single-note riff die ten grondslag ligt aan "Bi Polar Blues" doet denken aan de vroege Johnny Winter, terwijl de slide-gedreven boogie van "Walking On" klinkt als iets van George Thorogood Naarmate het album vordert, is er echter meer dan een hint van rock-funk s in "I Find Hope Again", terwijl zowel "The Way It Could Have Been" als "Golden Key" een glorieus vroege -80's Southern Rock-gevoel voor hen - de eerste heeft zelfs een echo van "Highway Song" in zich.

Dees is tot een prima gitaarspel in staat zoals de wah-wah'ed solo op "I Find Hope Again" en de afsluitende solo op "A Better Day", evenals zachte, vingergeplukte akoestische op de power ballad, "Autumn Breeze". Ook nummers als "Goin' Fishin'", zijn van de bovenste plank. Hij zingt met een warme, verweerde stem die bijzonder effectief is op “Golden Key” en toont ook een wrang gevoel voor humor in de zware shuffle van "Millennial Blues".

tracks:

01 Darker Shade of Blues
02 I Find Hope Again
03 Bi-Polar Blues
04 A Love Like Yours
05 A Better Day
06 Cold Fishin'
07 Autumn Breeze
08 The Way It Could Have Been
09 Walking On
10 Millenial Blues
11 Deep
12 Golden Key