© Rootsville.eu

Rik Meijer (NL)
tiltle: Selftitled
music: Bluesrock, rock and more...
release: mei 20, 2022
distribution: Coast to Coast
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Rik Meijer

© Rootsville 2022


Rik Meijer werd geboren in Leeuwarden en groeide op in St. Jacobiparochie, een dorp op het Friese Bildt, ook wel het Texas van het Noorden genoemd. Begin 80-er jaren waren daar opmerkelijk veel bands bezig met R’n’R en Blues. Na het bijwonen van een concert van Shakey Sam (Friese blues-legende) wist hij dat hij later ook in een band wilde spelen.

Een carrière als drummer zat er niet in. Eerst probeerde hij het als bassist maar later dan weer als gitarist. Al snel konden ze op jeugdige leeftijd al lekker wat zakcentjes verdienen, zodat we betere apparatuur konden kopen. De bands/artiesten die hem aanspraken waren o.a.: de Beatles, de Rolling Stones, Rory Gallagher en George Thorogood.

Rik Meijer's pad liep voornamelijk langsheen coverbands maar kwam zo bij de bluesrock band "F.O.D" terecht. Op 20 mei komt zijn solo project uit, iets waarop hij best trots mag zijn. Een best wel gevarieerd album met daarop 16 nummers. Een schijfje dat ook uitkomt op het gouden en zwarte vinyl. Soms stevig maar ook bijzonder soulvol en zelfs teder. Het hakt er meteen goed in met opener "Give Me The Good Earth". Een nummer vol met snedige gitaarrifjes.

Anders wordt het met de mooie ballad "New Orleans Ladies", een voorbeeld hoe rock en soul kunnen samengaan, en van je stoel vallen doet je meteen met het rhythm 'n bluesje "Somebody's Always Trying" en de door merg en been snijdende stem van Cindy Oudshoorn...rillingen en een omschakeling die best wel kan tellen.

Nog een footstompin' floorfiller is de boogie "Roling & Tumbling" en met nu Minke Adema als klankbord is Rik daar in uitmuntend gezelschap zoals het funky gerelateerde "Hup Yeah" met Auke Bosman en Monique Bakker. Onlangs werd ik van mijn sokken geblazen door het nieuwe album van Jack Bottleneck en ben ik dus meer dan happy om ook hem hier te horen met het akoestisch gebrachte "Jack of Diamonds".

Hadden we het al over rock 'n Roll? Nee, wel met Chuck Berry's "Roll Over Beethoven" wordt zonder meer de tent op zijn kop gezet. "Bam!" en meer hoeft er niet gezegd te worden over dit nummer, hier zouden we zeggen van; er boenk op. Alsof de verrassingen blijven komen krijgen we met "Memphis Women and Fried Chicken" weerom die rokerige vocals van Jack Bottleneck en jawel ik ben in mijn nopjes hoor. Rik Meijer en Minke Adema samen op het afsluitende en akoestisch gebrachte "Goodnight Moon" en zo bewijzen ze dat Friesland voor ons Belgen, en ook wel voor enkele Nederlanders nog volledig te ontdekken is.

Deze Rik Meijer bewijst hier dat hij wel veelzijdig kan zijn waardoor je met belangstelling uitkijkt naar het volgende nummer...en naar het volgende album. Ja Rik, daar mag je best trots op zijn!

tracks:

01 Give Me The Good Earth
02 Pack It Up
03 New Orleans Ladies
04 I'm A Runner
05 Warface
06 Somebody's Always Trying
07 Right To Be Wrong
08 I'd Love To Change The World
09 Rolling & Tumbling
10 Hump Yeah
11 Jack Of Diamonds
12 Roll Over Beethoven
13 Bam!
14 Memphis Women and Fried Chicken
15 Gold Dust Woman
16 Goodnight Moon

musicians:

Hans Eijkenaar/Fokke de Jong: Drums
Michel van Schie/Roni Jonker/Johannes Adema: Basgitaar
Ruben Mulder: Toetsen
Bas Kleine: Bluesharp
Nico Outhuijse: Percussie