© Rootsville.eu

Roberto Occhipinti (Can)
tiltle: The Next Step
music: Jazz
release date: march 04, 2022
label: Modeca Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Roberto Occhipinti


© Rootsville 2022


Roberto Occhipinti is de personificatie van diversiteit. Hij won prijzen en werd geprezen als muzikant, componist en producer. Gedurende zijn carrière heeft de in Toronto geboren bassist opgetreden in klassieke orkesten, jazzensembles, Latin groepen, rhythm & blues-outfits en rockbands. Hij heeft in theater en opera gewerkt, voor radio en televisie geschreven, op filmsoundtracks gespeeld en meer opnamesessies gedaan dan hij zich kan herinneren. De hardwerkende muzikant veelzijdig noemen zou een understatement zijn.

Bassist Occhipinti is een gevestigde waarde in zowel de Canadese als de internationale jazzscene. Occhipinti, een vijfvoudig winnaar van de Juno Award, is veelgevraagd in een verbazingwekkende reeks contexten. In het laatste deel van zijn carrière heeft Occhipinti opnamen gemaakt met een aantal Cubaanse muzikanten, met name voor projecten met Hilario Duran en Jane Bunnet, maar er zijn weinig formats waar Occhipinti niet bij betrokken was, van het spelen van bas in de toporkesten van Canada , tot hypermoderne hedendaagse muziek, tot Latijns-Amerikaanse optredens en werken met topmuzikanten uit Afrika en Azië. De optredens gaan van John Cage en Terry Riley tot Stevie Wonder, Tony Allen en Damon Albarn.

The Next Step, Occhipinti's zesde release als leider, probeert zijn gevarieerde verzameling muzikale interesses te synthetiseren via een klassiek jazzformaat. Tijdens de pandemie had Occhipinti het geluk om door te gaan met opnemen (hij heeft een opnamestudio en leidt Modica Music). Die kostbare tijd werd gebruikt om de projecten waar hij bij betrokken was te consolideren en om naar een nieuwe creatieve ruimte van hemzelf te verhuizen - het pianotrio: "Ik besloot dat ik mijn eigen inspanningen zou concentreren op het doen van een pianotrio-project, een van mijn favoriete muzikale combinaties .” Dit is Occhipinti's eerste trioproject als leider, geïnspireerd door een groot aantal jazzgrootheden. “Het is altijd al een favoriete vorm van mij geweest, vanaf het moment dat ik bas begon te spelen nadat ik Ray Brown hoorde in het Oscar Peterson Trio, daarna overstapte naar het klassieke Bill Evans-trio met Scott LoFaro, en uiteindelijk in mijn werk met het Hilario Duran Trio

tracks:

1. The Next Step (8:13)
2. Emancipation Days (6:12)
3. The Peacocks (3:51)
4. Il Muro (6:37)
5. O Cessate Di Piagarmi (4:25)
6. Three Man Crew (7:15)
7. Opus Pocus (4:57)
8. Steveland (7:39)
9. A Tynerish Swing (6:07)