© Rootsville.eu

Ronni Le Tekro (Nor)
tiltle: Bigfoot TV
music: Rock - Metal
release date: 2022
label: TBC Records
info artist: Ronni Le Tekro
promotion: Integral Music (Sjuul Kok)


© Rootsville 2022


Ronni Le Tekrø is een muzikant sinds zijn geboorte, en de meesten van ons kennen hem het best als een van de belangrijkste oprichters, de leider en gitarist, van TNT. TNT-liefhebbers kunnen meteen aanhaken, want ook op dit album is het catchy rock wat de klok slaat. Le Tekrø is een verdienstelijk zanger, maar geen standaard-rockzanger. Om zijn zang tot zijn recht te laten komen speelt hij met de dynamiek binnen de songs en dat zorgt voor een intrigerend geluid op dit album.

Le Tekrø is in de eerste plaats een songwriter en pas daarna een zeer vaardig gitarist. Dat merk je aan composities én teksten, of het nu gaat of iets als zijn kat, over persoonlijke demonen, over natuurbehoud of over zijn ontvoering door aliens, soms luchtig, soms wat intenser verpakt in smakelijke rockers.

Een van de opvallende nummers op Bigfoot TV is 'Life on Long Island'. Per Le Tekrø in een voorbereide verklaring voorafgaand aan de release van Bigfoot TV: "In de zomer van '84 arriveerde ik voor het eerst in de VS. Het had een andere geur dan Europa, een andere schaduw aan de horizon. Ik vond het geweldig toen ik uit het vliegtuig stapte. [DJ] Fingers van WBAB was de eerste persoon met wie ik de hand schudde op Amerikaanse bodem.

TNT tekende twee weken later een internationale deal met Universal. Ik was jong en onzeker, maar met grote dromen. TNT toerde dat jaar met The Rods en Kick Axe. Het jaar daarop trok ik bij Bob Icon in bij zijn moeder Mary - mijn Amerikaanse moeder, ik mis haar - die daar woonde in plaats van tijd door te brengen in hotels. Ze openden hun hart voor mij en gaven me een echt begrip van het Amerikaanse leven. Daarna vormde Long Island de basis voor de carrière van TNT. Ik mis het eiland zo erg en hoop dat ik ooit terug kan keren.”

"Moving Like a Cat" is eigenzinnig in zijn uitvoering en vertoont veel van de charme waar we in de loop der jaren van zijn gaan houden. De solo doet me opnieuw nadenken over TNT circa "Intuition", mijn favoriete release van de band. Een klavecimbel hoor je niet vaak op een rockalbum, maar binnen “The Black Rose” weet hij dat ene klavecimbel aan te vinken. Na een paar keer spelen is dit mijn favoriete nummer. "New Day in The Morning" is de "Still in Love with You" van het album. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand die Thin Lizzy-klassieker niet zal herkennen, maar dan zijn er knipogen naar veel van de grootste muziekartiesten die hier te zien zijn; Bowie, The Beatles en natuurlijk TNT om er maar een paar te noemen. Het is een fragiel nummer met een bijpassende zang, vol sfeer en zeker een van de hoogtepunten.