© Rootsville.eu

Roxy Coss (US)
tiltle: Disparate Parts
music: Jazz
release date: march 25, 2022
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Roxy Coss

© Rootsville 2022


In 2018 vestigde het Roxy Coss Quintet zijn geluid. Tegenwoordig ontwikkelt de band zijn concept. Nu is er "Disparate parts" het langverwachte vervolg op Coss' veelgeprezen release Quintet (2019), Disparate Parts biedt vertrouwd personeel in een geheel nieuwe context: Coss op tenor- en sopraansaxofoon, Alex Wintz op gitaar, Miki Yamanaka op piano en keyboards, Rick Rosato op bas en Jimmy Macbride op drums. Bekend om hun gemoedelijke expressie, benaderen de kunstenaars frisse ideeën met een heilige verbinding met hun traditie-geïnformeerde identiteit. Samen navigeren ze door nieuwe harmonie, ritmische modulaties en enorm diverse texturen over 14 originele muziektracks die de aanzet vormen voor het album: Coss' vierdelige suite, "The Body", "The Mind", "The Heart" en "The Ghost."

Opgenomen door Chris Sulit in Trading 8s Studio en gemixt, gemasterd en geassocieerd geproduceerd door Johannes Felscher, creëert Disparate Parts een caleidoscoop van geluid dat de gedurfde, steeds verfijnde expressie van het kwintet dient. Duidelijke gebaren komen samen om uitgebreide ideeën en permutaties te vormen zonder hun respectieve karakters op te geven. Gedurende het hele schrijfproces bleef Coss geïnspireerd door een gestage stroom van micro- en macro-aanpassingen - in haar leven en de levens van de mensen om haar heen - gecentreerd rond verlies, veerkracht en vernieuwing. Vaak navigerend door het onbekende en onverwachte, keerde ze keer op keer terug naar gedachten over onze dagelijkse rituelen van compartimentering, en probeerde ze te onderzoeken hoe zij en haar collega-artiesten die ideeën via muziek zouden kunnen communiceren.

Meestal brengt Coss muziek uit terwijl hij bezig is met het uitwerken van nieuwe compositorische ideeën. Vanwege de pandemische afsluiting en haar zwangerschap, nam de suite de tijd om te materialiseren; de rest van het album zou volgen in golven van collectieve inspiratie. "Het kostte me een paar maanden om terug te keren naar de plek waar ik dacht aan muziek, compositie, oefenen", zegt Coss. Na een periode van rust gevolgd door een periode van rouw, zocht ze naar manieren om opnieuw contact te maken met deuntjes en schetsen die ze vóór de pandemie begon te realiseren.

De release van Disparate Parts onthult een nieuwe fase van Coss' leven en haar creatieve expressie, en brengt gelaagde, nieuwe concepten naar voren voor haar kwintet om te verkennen.

tracks:

1. February (Take 3)
2. Part I The Body
3. Part II The Mind
4. Part III The Heart
5. Part IV The Spirit 
6. February (Take 5)
7. Disparate Parts
8. Ely, MN
9. February (Take 1)
10. Mabes 
11. Sunburn
12. February (Take 4)
13. Warm One
14. February (Take 2)