© Rootsville.eu

Sam Outlaw (US)
tiltle: Popular Mechanics
music: pop
release date: 2021
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Sam Outlaw

© Rootsville 2022


Eerder gekand in het genre country is deze "Popular Mechanics" een volledige ommekeer in de muziek van de in Los Angeles verblijvende Sam Outlaw. Outlaw schreef 7 van de 11 nummers van het album en combineert de geluiden van zijn favoriete artiesten uit de jaren '80 - Kenny Loggins, Cyndi Lauper, Tom Petty - met verhalen die zijn beïnvloed door de grote vernieuwers van de 20e eeuw.

De ambitieuze richting van 'Popular Mechanics' lijkt misschien een plotselinge eartquake van Outlaw's country-leunende albums, 'Angeleno' (2015) en 'Tenderheart' (2017). Na zijn internationale verhuizing naar Music City datzelfde jaar, vond Outlaw onverwachte inspiratie tijdens een bezoek van zijn vader, een werktuigbouwkundig ingenieur, en het zette hem ertoe aan zijn focus te verleggen naar de technologische kant van het maken van muziek. De openbaring kwam toen hij "'Popular Mechanics'" verbond met de rol die technologie speelt in opgenomen muziek. Opgegroeid met de hits van de jaren '80.

Dit project wordt uitgebracht op vinyl en de eerste zes nummers (Side A) vervoeren luisteraars naar de muzikale bombast van "Sunset Avenue" in het midden van de jaren 80. Het bevat de Petty/Nicks-jacht van openingsnummer "Here on a Mission", gevolgd door het New Wave-titelnummer "Popular Mechanics", en heeft de exotische allure van "Half a World Away" en romantisch "For The Rest of Our Lives" (nu verkrijgbaar), Side A gaat verder met een geruststellend Cyndi Lauper-achtig "Sun Ain't Set" en opvallende rocker "Polyamorous" - een nummer geïnspireerd op de waargebeurde liefdesdriehoek die Wonder Woman in de jaren veertig creëerde.

De B-side van het album bevat meer van de muzikale aspecten waar fans van Outlaw in de loop der jaren van zijn gaan houden, maar het dompelt de luisteraar verder onder in de rockarena met de powerballad "Stay the Night" en het angstaanjagende "Bad Enough”. Stillere nummers "Language of Love" en "Daydreaming" leveren momenten van reflectieve rust voor het slotlied "When You Feel It", een aangrijpende getuigenis van het vuur binnenin.

tracks:

Here On A Mission
Popular Mechanics
Half A World Away
For The Rest Of Our Lives
Sun Ain’t Set
Polyamorous
Stay The Night
Bad Enough
Language Of Love
Datdreaming
When You Feel It