© Rootsville.eu

Sarah Elizabeth Charles (US)
tiltle: Blank Canvas
music: Jazz
release date: november 11, 2022
label: Stretch Music/Ropeadope Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sarah Elizabeth Charles

© Rootsville 2022


Sinds zangeres Sarah Elizabeth Charles haar band SCOPE debuteerde met hun eerste album, Red, in 2012 - gevolgd door Inner Dialogue (2015) en Free of Form (2017) - begint ze het te zien als meer dan alleen een bandnaam. Blank Canvas biedt de mogelijkheid om hierin een stap verder te gaan; onszelf uitdagen om iets anders te doen dan voorheen, de keuze maken om je in een andere richting te oriënteren op het moment dat je denkt dat je geen opties meer hebt.

Charles, wonende in Brooklyn, heeft een enorme persoonlijke en professionele groei doorgemaakt in de vijf jaar sinds de release van Free of Form, en het is overduidelijk te zien in de reeks nieuw materiaal dat ze voor Blank Canvas heeft gemaakt. In de tussentijd toerde en nam ze op met het bruisende wereldjazzensemble Ajoyo, onder leiding van saxofonist Yacine Boulares. Ze verscheen als een aanbevolen gastvocalist en co-schrijver op recente albums van Chief Xian aTunde Adjuah (ook bekend als Christian Scott). Ze maakte een louterend duo-album, Tone, met pianist Jarrett Cherner. En ze verscheen op Jesse Fischer's 2020-release Resilience, waarmee ze een creatieve relatie bevorderde die steeds belangrijker is geworden - zozeer zelfs dat ze Fischer inschakelde als haar co-producer (en extra toetsenist) op Blank Canvas.

Voor de eerste keer voegt Charles gitaar toe aan de SCOPE line-up en verwelkomt Jordan Peters samen met haar gevestigde cohort van Jesse Elder (keyboards en piano), Burniss Earl Travis II, ook bekend als Boom Bishop (bas) en John Davis (drums). Peters, met zijn heldere, vloeibare, vaak edgy toon, creëert een nieuwe sonische laag en geeft een zwaarder rockelement aan het kenmerkende SCOPE-geluid. Beeldend kunstenaar Laetitia Kaing was ook aan het creëren tijdens de studiosessies, waarbij ze spontaan de kunst schilderde die in de albumverpakking verschijnt en die nauw aansluit bij de muzikale omgeving.

Vanaf de eerste eerbiedige, meditatieve vocale texturen van de opening "Guest House Intro" (met een gedicht van Rumi, vertaald door Coleman Barks), is Charles in verkenningsmodus, vastbesloten om diep te putten uit de complexe emoties waarmee ze werd geconfronteerd. Haar fantasierijke gebruik van effecten en vocale gelaagdheid maakt al lang deel uit van haar visie, maar Blank Canvas blijkt in dat opzicht het volgende niveau te zijn. Chief Xian aTunde Adjuah, wiens trompet en coproductie zo veel hebben gedaan om de eerdere releases van SCOPE vorm te geven, keert terug op Blank Canvas in een kleinere maar niet minder opvallende rol: het bespelen van de Adjuah ​​Bow, een instrument van zijn eigen ontwerp, op de nummers "Brother" ( mede geschreven door Charles en Adjuah) en "Freedom Day".

De laatste, van Max Roach's iconische protestalbum uit 1961, We Insist! Freedom Now Suite, oorspronkelijk met Abbey Lincoln, wiens optreden Charles enorm beïnvloedde. Hier is het nummer zwaar geabstraheerd en opnieuw bedacht, met atmosferische drums, een opvallende basfunctie en Adjuah's suggestieve pizzicato-achtige snaartonen die rond fragmenten van de originele tekst van Oscar Brown Jr. wervelen. "Brother" bevat de Adjuah ​​Bow explicieter, met een getokkelde, gitaarachtige begeleiding bij Charles 'treurige, hypnotiserende herinnering aan haar geliefde overleden broer of zus, Luke. Het is een boekensteun voor "Out Loud", een nummer dat voor Luke werd geschreven voor zijn overlijden - eerder gehoord als een duet op Tone, hier opnieuw bezocht met de volledige band om een ​​gevoel van afsluiting te brengen.

 

tracks:

1. Guest House Intro (3:07)
2. Borders (6:35)
3. Blank Canvas (4:09)
4. Angel Spark (3:15)
5. Malba (4:02)
6. Freedom Day (5:40)
7. Brother (2:25)
8. Out Loud (5:12)
9. Blind Emotions (4:03)
10. BE The Solution (2:24)
11. The Message (4:46)