© Rootsville.eu

Skip & Dan Wilkins Quartet (US)
tiltle:In The Stars
music: Jazz
release date: november 18, 2022
label: Deer Head Records
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2022


De ervaren pianist en componist Skip Wilkins is verheugd de release van In the Stars aan te kondigen, zijn aanstaande release met zijn al lang bestaande jazzkwartet, het Skip & Dan Wilkins Quartet. Het album, dat op 18 november 2022 wordt uitgebracht op Deer Head Records, is geïnspireerd op Skip's periode van Covid-19-isolatie en verheugt zich over het vermogen om opnieuw samen te komen om mooie momenten van muziek maken te creëren. In the Stars presenteert het publiek opnames van geweldige arrangementen en uitvoeringen van Great American Songbook-composities die tot nu toe grotendeels verloren zijn gegaan in het zand van de tijd. Het album is opgedragen aan de grote NEA Jazz Master Phil Woods met wie Skip vaak en jarenlang als lid van het Festival Orchestra heeft mogen spelen. Het album bevat Skip samen met zijn zoon, de gevierde tenorsaxofonist Dan Wilkins en Wilkins' stoere ritmesectie bestaande uit bassist Tony Marino en drummer Bill Goodwin.

Gedurende 14 maanden in 2020 - 2021 bevond Skip Wilkins zich midden in de door Covid-19 opgelegde afsluiting in zijn huis in de Delaware Water Gap. De onwaarschijnlijke woonsituatie van Wilkins (bovenop de historische Deer Head Inn, de oudste lopende jazzclub van het land - waarnaar Wilkins verwijst als zijn 'huiskamer') diende als een constante herinnering aan de staat van het livemuzieklandschap. Met de slapende locatie onder zijn voeten had Wilkins niets anders dan vrije tijd om na te denken over zijn illustere muzikale verleden, waaronder veertien eerdere cd-uitgaven als leider of co-leider, decennia aan optredens in de VS en jaren van gestaag toeren door Europa. , samen met zijn meest recente onderneming - een vrolijke kwartetopname samen met zijn zoon en zijn oude ritmesectie die later dat jaar in 2020 zou worden uitgebracht. Wilkins nam de beslissing om de release van In the Stars uit te stellen tot een moment waarop we kunnen weer samenkomen om de geneugten van livemuziek te vieren.

In the Stars vangt vier echte vernieuwers op hun muzikale hoogtepunt die hun unieke stemmen lenen aan zelden uitgevoerde composities van klassieke componisten zoals Hoagie Carmichael, Johnny Mercer, Kurt Weill, Antônio Carlos Jobim en George Gershwin. Hier tonen de bandleden een niveau van vertrouwen en samenspel dat alleen voortkomt uit jarenlange samenwerking. Vooral duidelijk in nummers als "I Walk With Music", "Brigas Nunca Mais", "I'm Making Believe" en "Why Do I Love You", vliegen Dan Wilkins' stellaire blazerslijnen boven op Skip Wilkins' soepele pianistische refreinen en worden goed ondersteund door de diep swingende grooves van de ritmesectie. Het ongelooflijke improvisatievermogen van Skip Wilkins wordt overal getoond en is volledig van kracht op nummers als "Lost In The Stars", "I'll Never Smile Again", "Sweet Georgie Fame" en "I'm Making Believe".