© Rootsville.eu

Steve Dawson (Can)
tiltle: Gone, Long Gone
music: Roots - Blues
release date: march 18, 2022
label: Black Hen Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Steve Dawson

© Rootsville 2022


In de afgelopen twee decennia is Steve Dawson zo'n onuitwisbare vaste waarde geworden in het Canadese muzieklandschap dat het verleidelijk is om hem als vanzelfsprekend te beschouwen. De muziek die uit hem stroomt is zo natuurlijk en authentiek dat het mogelijk is om alle moeite te vergeten die in de productie ervan is gestoken. Achter de schijnbaar eindeloze stroom van bekroonde muzikale output (hij heeft sinds de millenniumwisseling meer dan 200 albums geproduceerd en/of gespeeld, waarvan er 7 Juno Awards hebben gewonnen), is een van de hardst werkende muzikanten die dit land ooit heeft gehad. geproduceerd. Of hij nu de aandacht trekt op het concertcircuit met zijn opruiende spel, of de best mogelijke uitvoeringen haalt uit de vele artiesten waarmee hij in de studio werkt, Dawson streeft er altijd naar om dingen naar een hoger niveau te tillen.

Sinds de verhuizing naar Nashville in 2013 was het een volledige kanteling voor de Vancouver oorspronkelijkheid. Als je geen albums produceert voor een hele reeks rootsartiesten, toert en... opnemen onder zijn eigen naam, of het samenstellen van zijn veelgeprezen ‘Music De podcast van Makers en Soul Shakers (nu meer dan honderd) afleveringen), was Steve meestal onderweg om vrienden te ondersteunen, zoals de maritieme krachtpatser Matt Andersen, of Birds of Chicago, met wie hij de afgelopen drie jaar meer dan 250 shows heeft gespeeld.

Gone, Long Gone is Steve's eerste verzameling nummers sinds Solid States en Loose Ends uitkwamen in 2016 en bevat negen originele versies (meestal samen geschreven met de Alberta-songwriter Matt Patershuk) en een soulvolle cover van The Faces’ ‘Ooh La La’. Als sideman beheerste Steve de kunst van het spelen op de achtergrond lang geleden, dus het is echt een feest om te horen hem centraal in deze nieuwe nummers. Zijn subtiele zang op nummers zoals de titelversie, 'Gone, Long Gone' - geboeid door zachte gitaar, pedal steel en een virtueel strijkkwartet met Nashville's BenPlotnick Plotnick Plotnick en Kaitlyn Kaitlyn KaitlynRaitz - laten zien hoe ondergewaardeerd een zanger Dawson is.

Steve streeft altijd naar boeiende en ongewone gitaar tonen en zijn reeks kleine en ongewone vintage versterkers benadrukken zijn kenmerkende klankpalet. Zoals alle albums van Steve, bevat Gone, Long Gone briljante instrumentale uitvoeringen van enkele van de beste spelers in rootsmuziek. Jeremy Holmes houdt alles bij elkaar op bas, met drummen verdeeld tussen Gary Craig en Jay Bellerosee (beide drummers spelen samen op '6 Skeletons in a Car'), terwijl Kevin McKendree en Chris Gestrin legde de piano, het orgel en andere keyboards neer. Steve's oude bandgenoot van Birds of Chicago, Allison Russell deed mee om op verschillende nummers op het album te zingen, met Keri Latimer en Steve's dochter Casey Dawson elk hun zang toe te voegen aan een nummer per stuk. John Prine-alumnus Fats Kaplin kwam langs om wat zoete viool toe te voegen naar ‘King Benny Had His Shit Together’ (een knipoog naar het wilde leven van de Hawaiiaanse straatartiest King Bennie Nawahi) met de knallende hoorns op 'Dimes' van Malcolm Malcolm MalcolmAiken, Jerry Cook en Dominic Conway die een van de vele hoogtepunten van het album.

"Gone, Long Gone" is slechts de eerste van drie nieuwe albums die Steve tijdens de lockdown heeft gemaakt. De volgende twee zullen komen aan het licht met tussenpozen van drie maanden in 2022. Let op een humeurig, psychedelisch pedaal staalexcursie komt eraan!

tracks:

1. Dimes (5:04)
2. King Bennie Had His Shit Together (5:55)
3. Bad Omen (4:38)
4. Gone, Long Gone (5:01)
5. I Just Get Lost (5:09)
6. Kulaniapia Waltz (4:19)
7. 6 Skeletons in a Car (4:23)
8. Ooh La La (3.47)
9. Cicada Sanctuary (3:17)
10. Time Has Made a Fool Out of Me (5:06)