© Rootsville.eu

Suzanna (Nor)
tiltle: Evalation
music: Singer-songwriter - Folk
release date: march 25, 2022
promo & marketing: It's All Happening (NL) mail
info artist: Suzanna

© Rootsville 2022


Susanna staat bekend als maker van gedurfde, originele en meeslepende muziek, waarbij ze in staat is om muzikale werelden te creëren waar je jezelf in kunt verliezen. Ook maakt Susanna graag interpretaties van andermans werk, van AC/DC tot Dolly Parton, van Joy Division tot Henry Purcell. Susanna heeft het vermogen om deze werken om te zetten in muziek die moeiteloos kan bestaan naast haar eigen composities, zonder uit het oog te verliezen wat het originele werk zo speciaal maakte.

Voor Susanna staan gebeurtenissen niet op zichzelf; elke creatieve handeling is een reactie op wat eraan voorafging. Deze gedachte vormt de basis van haar twintigjarige muzikale carrière. In zijn puurste vorm is dit denkbeeld terug te horen op het vorige jaar uitgebrachte album ‘Baudelaire & Piano’, gebaseerd op de teksten van ‘The Flowers of Evil’ van de 19e-eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire. Het nieuwe album ‘Elevation’ is vervolg op dit album uit 2020.

Susanna voelt zich erg aangetrokken tot Baudelaire's wereldbeeld, dat vragen over religie en moraliteit met een zekere kracht en elegantie aanpakt. Het begon allemaal met een nieuwe Engelse vertaling van Baudelaire’s werk, door Anthony Mortimer. Susanna raakte in de ban van de gelaagde teksten, met hun “vele kleurschakeringen, stemmingen en emoties”. De rijke symboliek en beeldspraak maakten de gedichten tot inspirerend materiaal om te bewerken tot muzikale composities.
 
‘Baudelaire & Piano’ is het eerste album dat de Noorse zangeres helemaal solo heeft opgenomen. Ze beperkte zichzelf tot piano en zang om de teksten volledig tot uitdrukking te brengen. Op ‘Elevation’ zijn de liedjes net zo ingetogen en trefzeker, om de levendige beelden van Baudelaire; zoals immense sarcofagen, vluchtige geesten en sensuele visioenen van het paradijs, te omlijsten. Er is ook lichte verschuiving in thematische focus; ‘Baudelaire & Piano’ beschrijft "een griezelige cast van heksen, heidenen, wolven, vampiers en demonen", het vervolg gaat over geliefden die verlangen naar extase en een spirituele dageraad.
 
In tegenstelling tot de solo opnames van ‘Baudelaire & Piano’ heeft Susanna voor ‘Elevation’ een aantal muzikanten uitgenodigd die haar ook ondersteunden tijdens een serie Baudelaire & Piano live shows in 2020 en 2021. De componist-improvisator Delphine Dora biedt plagende vertolkingen van de originele Franse teksten. De soundscapes en tape opnames zijn van Stina Stjern, bekend van Susanna's Jheronimus Bosch project ‘Garden of Earthly Delights’ uit 2019. Stina omlijst het album met een melodie van gezoem en gesis, als mist die neerdaalt in het landschap. Deze muzikale bijdragen verdiepen de mystieke en suggestieve kracht van het album. Het resultaat is een boeiende smeltkroes van geluiden, door Susanna omschreven als een “een intuïtieve en collectieve ceremonie van het etherische en mystieke in het leven”.

tracks:

 1. Alchemy of Suffering
 2. Ciel Brouillé
 3. Rose-Pale Dawn
 4. L’aube Spirituelle
 5. Elevation
 6. Alchimie de la Douleur
 7. Le Possédé
 8. Light Up Your Eyes
 9. Invitation to the Voyage
 10. Le Vin des Amants
 11. In Shared Ecstasy
 12. Destruction