© Rootsville.eu

The Adam Larson Trio (US)
tiltle: With Love, From Kansas City
music: Jazz
release date: september 02, 2022
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Adam Larson

© Rootsville 2022


Op zijn zevende album staat Kansas City centraal, terwijl Larson zijn relatie met zijn huidige thuis verkent, met de muzikale steun van zijn mede Kansas City-cohorten, bassist Ben Leifer en drummer John Kizilarmut. Dit is de tweede in een geplande trilogie van trio-opnames die binnen 18 maanden uitkomen, waarbij elke release een andere stad belicht die een aanzienlijke impact heeft gehad op Larson als muzikant en artiest. In 2019 verhuisde Larson naar Kansas City na een 11-jarige dienstplicht in New York City. Sinds zijn komst heeft de bandleider zich lokaal gevestigd als een leidende creatieve kracht, terwijl hij een duizelingwekkend nationaal optreden, lesgeven en opnameschema handhaaft. Het eerste album van de trilogie, With Love, From Chicago werd uitgebracht in februari 2022 en bevatte bassist Clark Sommers en drummer Dana Hall naast de wonderbaarlijke Larson. Anthony Dean-Harris van Downbeat Magazine noemde With Love, From Chicago "... een buitengewoon bevredigend saxofoon-bas-drums trio ... een van die albums die in je rotatie zou moeten blijven" en gaf het een zeldzame 4,5-sterrenbeoordeling. "With Love, From Kansas City" onthult nog een andere kant van Larsons verbluffende kunstenaarschap.

With Love, From Kansas City begint met drie geweldige voorbeelden van Larsons geschriften. Op het heldere tempo "New Thread" speelt Larson op altsaxofoon in plaats van zijn gebruikelijke tenor. Het stuk demonstreert Larsons adembenemende improvisatietalent en het hechte samenspel van Leifer en Kizilarmut. "Life Cycle" is geïnspireerd op Larsons recente 30e verjaardag. Het heldere en melodieuze melodiestatement maakt plaats voor een atletisch solostatement van Larson dat zijn kenmerkende flexibiliteit in de altissimo laat zien. "Simple Beauty" is echt een ensemblestuk met Larson op de sopraansaxofoon, waarbij Leifer en Kizilarmut boeiend door de tijd spelen over de ongebruikelijke vorm van de ballad. Dit stuk laat een meer subtiele, genuanceerde kant van Kizilarmuts spel zien, in tegenstelling tot wat meer gespierde momenten op Larsons andere originele composities. "The Jewel", een ander Larson-origineel, is een melodieus drievoudig meter deuntje dat een geweldige solo van Leifer laat horen.

Larson draagt ​​zijn steentje bij om eer te bewijzen aan de grote jazzlegendes uit Kansas City die hem voorgingen met suggestieve opnames van verschillende klassiekers. De gevierde saxofonist demonstreert zijn diepgaande studie van Charlie Parker's muzikale volkstaal op Parker's "Chi-Chi". Het trio biedt een energieke vertolking van de in Kansas City gevestigde vibrafonist en pianist Peter Schlamb's "REL". En tot slot, zoals Shults opmerkt in de liner notes van het album: "Misschien heeft geen enkele in Kansas City opgegroeide muzikant een grotere invloed gehad op de recente renaissance van de jazzscene van de stad dan saxofonist en componist Bobby Watson. Door zijn langdurige docentschap aan de Universiteit van Missouri-Kansas City was Watson verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van veel van het jonge talent van de stad, waaronder Ben Leifer, een voormalig leerling van Watson. Bobby's "Beatitudes" sluit het album af met Larson opnieuw op de alt en levert de melodie en solo-statements met hetzelfde soort vuur dat vaak wordt geassocieerd met professor Watson. De diepte van Adams improvisatietalent wordt hier getoond, gebruikmakend van het uitgebreide bereik van de hoorn en het verkennen van het volledige arsenaal aan timbrekleuren die voor hem beschikbaar zijn. Kizilarmut laat bommen vallen in het koor voor een meeslepende taper.”

tracks:

1. New Thread (2:37)
2. Life Cycle (4:00)
3. Simple Beauty (4:21)
4. REL (3:21)
5. Chi - Chi (3:13)
6. The Jewel (5:13)
7. Beatitudes (5:53)