© Rootsville.eu

The Boneshakers (US)
tiltle: One Foot in the Groove
music: Blues - Funk - Soul
release date: september, 2022
label: Take It To The Bridge Records
promo: Frontier Promotions (UK)
info artist: The Boneshakers

© Rootsville 2022


Flashback naar 1980. Tijdens zijn eerste sessie voor Don en David Was ontmoet Randy Jacobs Sweetpea Atkinson op een koude nacht in de Motor City in Sound Suite Studio (het opnamehuis van de jonge band Was (Not Was). De connectie was onmiddellijk en een band werd gesmeed tussen de twee artiesten.Hun gecombineerde talenten zouden Was (Not Was) helpen een succesvolle act te worden in de jaren 80 en in de vroege jaren 90, cumulatief met de wereldwijde hit "Walk The Dinosaur", mede geschreven door Jacobs.

Na hun Europese tournee met Dire Straits in 1992 stopte de Was Band en begon Randy met het schrijven van liedjes voor een soloproject terwijl hij de kost verdiende in Los Angeles door te spelen met of op te nemen voor Bonnie Raitt, BB King, Seal, Paula Abdul, Kris Kristofferson, Ofra Haza, Tears For Fears, Warren Hill en anderen. Sweetpea zong ook voor zijn avondmaal in Los Angeles en voegde achtergrondzang toe aan artiesten als Neil Diamond, Bonnie Raitt, Keb Mo en Bob Segar. Randy had met verschillende zangers gewerkt op zoek naar de juiste stem voor zijn nieuwe band toen Atkinson belde om te zeggen dat hij deel wilde uitmaken van Randy's gloednieuwe ding en dus begon de reis.

Het was Bonnie Raitt die hen per ongeluk hun naam "Boneshakers" gaf terwijl ze aan haar "Longing In Our Hearts"-cd werkten en in 1996 tekenden de twee bij Pointblank/Virgin Records en produceerden ze twee cd's voor het label. "Book Of Spells" (1997), met onder meer Randy's rockin-swing arrangement van James Brown's "Cold Sweat" en het krachtige "Shake The Planet" (1998). Na het verlaten van het label besloot Sweetpea met Lyle Lovett op pad te gaan. Jacobs drong aan op het uitbrengen van de cd "Pouring Gasoline" (2001) op zijn eigen Bad Monkey Recordings-label met Austin, Texas-zanger Malford Milligan (Storyville, Double Trouble). Milligan was een paar jaar eerder naar de Boneshakers gekomen tijdens een show in Austin via Randy's vriend-gitarist Stephen Bruton. Malford werd meteen een fan. Toen hij hoorde dat de baan van de zanger beschikbaar was, belde hij Randy die enthousiast was over het vooruitzicht.

De gitarist was eigenlijk gevraagd om zich in 1995 bij Storyville aan te sluiten, maar moest afslaan vanwege zijn toewijding aan de Boneshakers. Milligan bleek de perfecte vervanger voor Sweetpea. Het paar bracht nog een cd samen uit, het live in concert "Put Some Booty On It, Vol 1" (2002). Toen Malford in 2003 vertrok om zijn eigen band te beginnen, greep het lot in om Sweetpea terug te brengen naar de Boneshakers. Terwijl ze samenwerkten aan een sessie voor voormalig bandmaat producer Don Was, vroeg Sweetpea of ​​hij weer bij de band mocht komen en wederom waren de originelen terug. Ze brachten "Put Some Booty On It, Vol 2" (2006) uit met hun eerste live optreden in San Francisco uit 1997.

In 2014, terwijl de Boneshakers optraden op het Hyatt Newporter Jazz Fest, voegde Randy's vriend saxofonist/zanger Mindi Abair zich bij hen op podium en het was instant chemie, haar manager Bud Harner stelde toen een samenwerking voor en Mindi Abair en The Boneshakers werden geboren. De groep produceerde 4 geweldige cd's, Live In Seattle (2015), East/West Sessions (2017), All I Got For Xmas Is The Blues (2018) en No Good Deed (2019). Helaas is Sweetpea op 5 mei 2020 overleden, maar Randy is doorgegaan met het aankondigen van een nieuwe samenwerking met powerhouse singer/songwriter en Blues Hall Of Fame-lid Jenny Langer (Moonshine Society), de eerste single "Let's Spend The Night Together" staat gepland voor release 5 augustus 2022 en het nieuwe album “One Foot In The Groove” 30 september, geproduceerd door John Wooler (die de Boneshakers oorspronkelijk in 1996 bij Pointblank/Virgin tekende).


tracks:

01 Mr. Alice Doesn't Live Here Anymore
02 Let's Spend The Night Together
03 I Am The Blues
04 Ain't Got The Fever No More
05 Big Legged Man
06 One Foot In The Groove
07 I Forgot To Be Your Lover
08 Ice Cream and Cigartettes
09 More, More, More
10 Powerful Notions