© Rootsville.eu

The Commoners (Can)
tiltle: Find A Better Way
music: Southern Rock - Bluesrock
release: november 04, 2022
label/distribution: Gypsy Soul Records - Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: The Commoners

© Rootsville 2022


Met een geluid dat wordt getapt uit de eikenhouten buik van een whiskyvat, zijn The Commoners een 4-delige Roots/Rock-outfit uit Toronto, Canada. Met hun eigen mix van een beproefde muzikale mix, pepert de groep hun geluid met energieke riffs, soulvolle zang en rijke harmonieën die samen de luisteraar meenemen op een reis door een rockervaring in zuidelijke stijl. De groep werd in de loop van een decennium in elkaar geflanst, herstructureerd en aangepast door tal van obstakels om de eenheid te vormen zoals die nu bestaat: Chris Medhurst (zang/gitaar), Ben Spiller (bas), Ross Citrullo (lead gitaar) en Adam Kanon (trommels). Vaak vergezeld door hun vriend, organist Miles Evan Branagh, verenigen The Commoners zich in een gedeelde droom: muziek schrijven, uitvoeren en delen die een authentieke knipoog is naar de groten die de weg voor hen hebben gebaand.

Met 'Find A Better Way' brengen ze reeds de 3de single uit van hun nieuwe album. Eerder uitgebrachte singles van het album zijn 'Too Much' en 'Fill My Cup'. 'Find A Better Way' is rechtschapen, opbeurend en vol van de glorie van rock and roll. Het combineert Southern Rock-gitaren en soulvolle zang met de beste bedoelingen voor de toekomst van de mensheid. 'The Commoners' hebben het geluid en gevoel van echte rockmuziek en gebruiken hun eigen creativiteit om die ideeën naar een modern publiek te brengen. Zanger Chris Medhurst is krachtig charismatisch en gitarist Ross Hayes Citrullo gooit licks en ritmes neer die erom vragen gehoord te worden. De muziekvideo die bij het nummer hoort, is een ander niveau van plezier en zorgt ervoor dat je het tourschema van The Commoners gaat bekijken voor een lokaal optreden. Prachtig en soulvol is de Southern ballad 'Naturally' waar de backing vocals uiteraard hun duit in het zakje doen.

The Commoners schakelden een handvol van de beste muzikanten van Toronto in om hun plaat tot leven te brengen. Op het titelnummer ‘Find A Better Way’ haalde de band toetsenist Jeff Heisholt (The Trews) in om een iconisch orgelnummer neer te zetten. Voor de rest van het album speelde toetsenist Miles Evans-Branagh orgel, piano en Rhodes. Op back-upzang schakelden ze ook drie van Canada's beste back-upzangers in. Tash Lorayne en Shezelle Weekes (The Arkells), en Chantal Williams, terwijl lokale legende Michael Eckert zijn pedal steel-talenten leende op 'I Won't' en 'Alive'. De laatste kers op de taart kwam in de vorm van de gitaarsolo van multi-instrumentalist Ben Healey op ‘Deadlines’.


tracks:

01 Find A Better Way
02 Fill My Cup
03 More Than Mistakes
04 Too Much
05 Naturally
06 I Won't
07 Deadlines
08 Hangin' On Again
09 Alive

musicians:

Chris Medhurst: Lead Vocals, Rhythm Guitar
Ross Hayes Citrullo: Lead Guitar
Ben Spiller: Bass, Vocals, Piano (5, 9)
Adam Cannon: Drums, Percussion, Vocals

Miles Evans-Branagh: Organ, Rhodes, Piano
Jeff Heisholt: Organ (1)
Michael Ekhart: Pedal Steel (6, 9)
Ben Healey: Lead Guitar (7)
Chantal Williams, Shezelle Weekes, Tash Lorayne: Backing Vocals