© Rootsville.eu

The Heavy Hitters (US)
tiltle: The Heavy Hitters
music: Jazz
release date: january 20, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
The Heavy Hitters

© Rootsville 2022


Het Heavy Hitters-project begon met de uitdrukkelijke bedoeling om enkele van hun jazzhelden na te bootsen, met een moderne twist. “Het is niet om terug te kijken, maar om te zeggen ‘dit is nog steeds relevant omdat dit nu gebeurt. Het is zo'n beetje wat we ons hele leven al doen', zegt de groep over hun filosofische benadering van traditie. Er zijn verschillende verwijzingen naar die geschiedenis, van tracktitels die verwijzen naar verschillende jazztitanen tot de albumhoes, die doet denken aan de klassieke Blue Note-graphics van Reid Miles. "En natuurlijk moeten we het opnemen in de studio van Rudy Van Gelder", voegen ze eraan toe. “Het is een plek waar we zoveel geluk hebben dat we nog steeds actief zijn, en dat is hetzelfde geweldige geluid uitbrengen waar we al die jaren zo van hebben gehouden. Voor ons is het een echte ‘jazz’-sound.”

De groep wordt geleid door Mike LeDonne, een in New York gevestigde boppianist die vooral bekend staat om zijn sideman-werk met Milt Jackson en Benny Golson, evenals zijn enorme selectie van leader- en co-leader-platen, voornamelijk voor het Savant-label. Zijn partner in crime, Eric Alexander (zelf een eersteklas solist die onder andere samenwerkte met Harold Mabern) was zijn kwartetmaat op een goed ontvangen reeks releases op het Venus-label in het midden van de jaren 2000. De twee vrienden kwamen samen voor dit, hun eerste sextet-release als leiders, met een set die volledig uit originelen bestond.

Veel van de deuntjes begonnen als eerbetoon aan de jazzmeesters; opener 'Hub' is bijvoorbeeld een eerbetoon aan trompettist Freddie Hubbard. "Als speler was hij de sterkste en zijn schrijven was van het allerhoogste niveau", begint LeDonne. “De inleidende figuur van “Hub” is Freddie in een notendop.” Als je in het deuntje kraakt, wordt een hele reeks gevarieerde soloverklaringen onthuld, van de runs van Mike LeDonne tot de opwindende kneepjes van Jeremy Pelt en een danssolo van Jeremy Pelt. Het thema van eerbetoon gaat verder met LeDonne's "Silverdust", een publieksvriendelijke klassieker. "Horace was de eerste die zich concentreerde op het terugbrengen van jazz naar de mensen", zegt LeDonne. "Hij was superhip, maar hij baseerde alles op een funky dansgevoel, met veel blues en soul", een doelwit dat de groep treft met hun bestudeerde soul-buigingen en diepzittende groove. Tussen de twee ingeklemd is de charmante wals 'A New Day', een kans voor Alexander om enthousiast zijn bop-taal in te zetten.

LeDonne vervolgt het thema van eerbetoon met een hattip voor zijn vriend, de grote Cedar Walton, die een band met LeDonne kreeg nadat hij ook de sideman-taken voor het Milt Jackson Quartet had gedeeld. "Cedar Land" verwijst naar Walton in meer dan alleen de titel. LeDonne bewerkte de akkoorden van Waltons standaard 'Holy Land', waarbij LeDonne een hoofdrol speelde. LeDonne's compositorische bijdragen eindigen met 'Un Dia Es Un Dia' (vrij vertaald als 'een dag is een dag'), een uptempo Latijns nummer in de Getz/Gilberto-lijn. Tenorist Eric Alexander draagt drie nummers bij: 'Big Richard', opgedragen aan zijn vader die in 2017 stierf, 'Chainsaw', een lange funky mineurblues en 'This Is Something New'. Het idee voor het laatste deuntje kwam van een akkoordprogressie van George Coleman die altijd schreeuwde om een melodie. "Ik plaatste gewoon de bovenste verlengingsnoten van elk akkoord dat hij me dicteerde bovenaan de driestemmige harmonie van de hoorns, en dat werd de melodie", legt Alexander uit. Het album wordt vrolijk afgesloten met het moeiteloos stijlvolle 'Bluesit'.

tracks:

  1. Hub (8:19) (M. LeDonne)
  2. New Day (6:14) (M. LeDonne)
  3. Silverdust (7:31) (M. LeDonne) 
  4. Un Dia Es Un Dia (5:26) (M. LeDonne) 
  5. Big Richard (5:37) (E. Alexander) (Skeefmusic – BMI) 
  6. Chainsaw (7:58) (E. Alexander) (Skeefmusic – BMI) 
  7. This Is Something New (6:14) (E. Alexander) (Skeefmusic – BMI) 
  8. Cedar Land (6:08) M. LeDonne 
  9. Bluesit (7:27) (M. LeDonne)