© Rootsville.eu

The Love Light Orchestra (US)
tiltle: Leave The Light On
music: Soulblues
release date: february 18, 2021
label: Nola Blues Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
band: The Love Light Orchestra


© Rootsville 2022


De uitdrukking "Memphis sound" roept vaak Sun-rockabilly op of het "deep soul"-tijdperk van Stax uit het midden van de jaren 60, maar een stijl die even belangrijk is in de rijke muziekgeschiedenis van de stad was de bigbandblues die te vinden was op de singles van Bobby "Blue" Bland, BB King en Herman "Junior" Parker. Het is een geluid dat vandaag met trots wordt gevierd door het Love Light Orchestra, een groep doorgewinterde Memphis-muzikanten wiens naam is afgeleid van Bland's hit 'Turn On Your Love Light' uit 1961.

Nola Blue Records kondigt het akkoord aan van The Love Light Orchestra, een tienkoppige supergroep van doorgewinterde Memphis-muzikanten, oorspronkelijk bedacht door gitarist Joe Restivo, zanger John Németh en arrangeur/trompettist Marc Franklin. Hoewel The Love Light Orchestra in 2016 werd opgericht met de wens om het enthousiasme voor het grootse, orkestrale geluid van de blues uit het midden van de 20e eeuw nieuw leven in te blazen, is het evenzeer een manifestatie van het huidige moment als een terugkeer naar een vervlogen tijdperk.

Leave the Light On, de tweede poging van de groep, verfijnt en verheft de presentatie van de groep, waarbij helderheid en kwaliteit worden gebruikt die complementair zijn aan het ervaren muzikaal vakmanschap binnen de gelederen van Love Light. Met deze debuutstudio-opname van originele deuntjes en een cover naar keuze, bewijst Love Light zijn blijvende kracht en versterkt het een toekomstperspectief, terwijl het tegelijkertijd de context van zijn muzikale verleden eer aandoet.

Met een stembereik als dat van John Nemeth weten de fans dat er heerlijke soulblues zit aan te komen. Het album bevat 10 nummers waarbij het merendeel komt van de hand van Mr. Nemeth en Mark Franklin. Met opener "Times Is Fading Fast" wordt je meteen gedrenkt in de Memphis Soul. Mooi is zeker en vast de ballad "Come On Moon". "Give Me A Break" van Marc Franklin kan je resoluut een floorfiller gaan noemen. Voor mij is dit nummer een homage aan Sam Cooke.

Met "3 O'Clock Blues" grijpt deze band terug naar een oudje van Lowell Fulson en met "After All" zullen de geliefden naar elkaar toegroeien. Puur soul is dan weer Franklin's " Open Book" daar waar een barrelhous piano het voorwoord neemt op de titeltrack "Leave The Light On ". Afsluitend is er nog "Follow The Queen" en zo rest er nog één ding...repeat!

tracks:

01 Times Is Fading Fast
02 Come On Moon
03 Give Me A Break
04 I Must Confess
05 3 O'Clock Blues
06 After All
07 Tricklin' Down
08 Open Book
09 Leave The Light On
10 Follow The Queen